Vuhan market
Foto: EPA-EFE/ALEX

Vlasti u Vuhanu, epicentru pandemije koronavirusa, zvanično su zabranile upotrebu svih divljih životinja u ishrani, objavio je danas Independent.

Prema pisanju Independenta, lokalna uprava u ovom kineskom gradu saopštila je da će uz zabranu konzumiranja, Vuhan postati „utočište divljih životinja“ u kome je zabranjen praktično svaki lov na divlje životinje, izuzev za „naučna istraživanja, regulisanja populacije, praćenje epidemije bolesti i druge posebne okolnosti“.

Upravo iz tog razloga, taj grad uveo je stroge kontrole uzgoja divljih životinja, ali i bilo kakve hrane. Takođe, Vuhan, grad u kome je koronavirus prvi put identifikovan krajem prošle godine, ponudio se da pomogne poljoprivrednicima koji uzgajaju divlje životinje.

Iako se zvanično poreklo zaraze COVID-19 još uvek istražuje, jedan od sumnjivih izvora je velika pijaca morske hrane Huanan u Vuhanu, koja je obuhvatala odsek na kome se nalaze žive životinje i na kome se navodno prodaje više od 30 vrsta ovih živih bića, uključujući vukove, škorpije i cibetke. Ipak, Kina je ovo tržište zatvorila u januaru.

Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Kako prenosi taj portal, upravo zbog pisanja svetskih medija o uzrocima izbijanja koronavirusa, ali i zbog povezivanja sa pojavom zoonotskih bolesti, Kina je pod velikim pritiskom svetske zajednice da se bori protiv ilegalne trgovine divljim životinjama.

Prošle nedelje dve centralne kineske provincije objavile su planove Vlade za poljoprivrednike divljih životinja kako bi se pomoglo onima koji žive od toga. Pomenutim planovima, poljoprivrednicima u provincijama Hunan i Jiangki bila bi ponuđena alternativa, odnosno mogućnost nadoknade za prelazak na uzgoj voća, povrća, biljaka čaja ili bilja za tradicionalnu kinesku medicinu. Postoji i mogućnost uzgoja drugih životinja poput svinja i pilića.

Farmerima u Hunanu ponuđena je nadoknadu od 630 juana (88 dolara) po divljači; 600 juana (84 dolara) za mačke; 75 juana (11 dolara) za kilogram bambusovog pacova i 120 juana (17 USD) za kilogram specijalnih vrsta zmija. Divlje guske ili kineske muntjake vredeće 2.457 juana (345 USD).

Podsetimo, Kina je u februaru donela do sada neviđenu privremenu zabranu za trgovinu i konzumiranje divljih životinja širom zemlje, uključujući egzotične vrste uzgajane na farmama. Trenutna zabrana Vuhana traje pet godina, a slične postoje u Pekingu, Šendženu i Džuhaju, ali su postale trajne.

Dr Peter Li, stručnjak za politiku Kine, izjavio je da Vuhanova zabrana upotrebe divljih životinja jasno priznanje da rizik od zoonotske bolesti, koji se širi trgovinom divljim životinjama, treba shvatiti vrlo ozbiljno, ukoliko želimo izbeći novu pandemija.

„Međutim, za pet godina neće biti ništa manji rizik od bolesti usled konzumiranja divljih životinja, tako da sve što je potrebno jeste stalna i sveobuhvatna zabranu. Vuhan postaje četvrti grad na kontinentalnoj Kini koji je pokazao takvo vođstvo, ali sada nam je potrebno da gradovi i zemlje širom sveta istupe i zaustave trgovinu divljim životinjama“, rekao je on za medije, a kako prenosi Independent.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare