Nataša Kandić Foto: Medija centar Beograd

BBC je objavio listu od 100 inspirativnih i uticajnih žena iz celog sveta za 2023. godinu, a među njima se našla i Nataša Kandić

Na listi su advokat i bivša prva dama SAD Mišel Obama, advokat za ljudska prava Amal Kluni, stručnjak za veštačku inteligenciju Timnit Gebru, feministička ikona Glorija Štajnem, holivudska zvezda Amerika Ferera i Nataša Kandić.

U godini u kojoj su ekstremne vrućine, šumski požari, poplave i druge prirodne katastrofe dominirale naslovima, lista takođe ističe žene koje rade na tome da pomognu svojim zajednicama da se izbore sa klimatskim promenama i preduzmu mere da se prilagode njihovim uticajima.

Nataša Kandić Foto: Newsmax Adria

Lista uključuje 28 klimatskih pionira, imenovanih uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama – COP28.

Jedna od dve žene sa Zapadnog Balkana na listi je Nataša Kandić.

Kako je objašnjeno, od kada su izbili ratovi u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih, Nataša Kandić je dokumentovala ratne zločine, uključujući silovanja, mučenja, ubistva i prisilne nestanke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu zastupala je porodice žrtava različitih nacionalnosti i bila je deo grupe koja je kritički ispitivala politiku vlade predsednika Slobodana Miloševića prema Kosovu.

Kandić je osnivač Fonda za humanitarno pravo, koji je često hvaljen zbog nepristrasnih istraga o ratnim zločinima.

Pomogla je u organizaciji Mreže za pomirenje (REKOM), koja nastoji da utvrdi činjenice o balkanskim ratovima, u kojima je stradalo oko 130.000 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare