Nataša Kandić Foto: Newsmax Adria

Institut za istraživanje mira u Oslu kandidavao je Natašu Kandić, osnivačicu beogradskog Fonda za humanitarno pravo, Nobelovu nagradu za mir, objavio je list Danas.

U pitanju je Institut koji tradicionalno od svog osnivanja 1959. godine kandiduje ličnosti za ovu nagradu, koja se svake godine dodeljuje u oktobru.

„Više od 20 godina nakon završetka rata nastalog raspadom Jugoslavije, pomirenje i dalje izmiče ljudima i društvima Zapadnog Balkana. Ne samo da to ometa napredak u regionu, već takođe ugrožava mir i stabilnost, što ilustruju rastuća neprijateljstva i poricanje genocida od strane rukovodstva bosanskih Srba u Republici Srpskoj. Nobelova nagrada za mir kandidatu koji se zalaže za prevenciju novog nasilja, pravdu za žrtve i utvrđivanje istine i odgovornosti, bila bi pravovremena nagrada koja signalizira važnost takvog rada za postizanje održivog mira“, navedeno je u obrazloženju kandidature, a objavio je „Danas“.

Ovo je drugi put da je Kandić nominovana za Nobelovu nagradu, a prethodno su je, 2018. godine, za tu nagradu nominovali predsedavajući Helsinške komisije Rodžer Viker i predstavnik u američkom Senatu Eliot Engel.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a Institut za istraživanje mira finansira norveško ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo odbrane i Evropska unija.

BONUS VIDEO Nobel za mir: „Spasao sam 45 Srba – nisam drugima želeo zlo koje se meni desilo“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare