Milos Zeman
Miloš Zeman Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Češke Miloš Zeman leči se na odeljenju intenzivne nege u praškoj Centralnoj vojnoj bolnici nakon današnjeg prijema, izjavio je direktor bolnice Miroslav Zavoral.

PROČITAJTE JOŠ:

Zavoral je rekao da je Zemanova hospitalizacija posledica komplikacija povezanih sa poznatom dijagnozom, što je lekarima omogućilo da primene određenu terapiju, preneo je Rojters.

On je naveo da mu nije dozvoljeno da otkrije dijagnozu. Lekar je kazao da ne može da govori o dijagnozi bez saglasnosti Zemana.

Odlazak češkog predsednika u bolnicu doneo je nesigurnost tokom ključnog perioda kada treba da održi političke razgovore vezane za formiranje nove vlade nakon održanih parlamentarnih izbora.

Reporteri su videli vozilo hitne pomoći kako napušta predsednički dvorac u Laniju, zapadno od Praga, ubrzo nakon što se Zeman sastao sa premijerom Andrejem Babišem.

Ni Babiševa ni Zemanova kancelarija nisu se oglašavale posle sastanka.

Zemanov portparol, Jiri Ovčaček, potvrdio je da je predsednik prebačen u bolnicu, ali nije izneo detalje o tome šta mu je. „Na osnovu preporuke svog lekara, profesora Miroslava Zavorala, Miloš Zeman je pristao da bude hospitalizovan u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu“, napisao je Ovčaček na Tviteru.

„Predsednik je hospitalizovan u nedelju 10. oktobra“, dodao je on.

Iz predsedničke kancelarije ranije je rečeno da je Zeman bolestan i da je prošlog meseca proveo osam dana u bolnici, ali zvaničnici nisu izneli detalje o njegovom stanju.

Babišova stranka ANO tesno je izgubila na parlamentarnim izborima, koji su održani u petak i subotu, od koalicije Zajedno i čini se da nema šanse da formira vladajuću većinu.

Koalicija Zajedno i koalicija Pirati i Gradonačelnici osvojile su 108 mesta u parlamentu koji ima 200 poslanika i najavili da planiraju da formiraju vladu.

Međutim, iako je Babiš juče priznao da je koalicija Zajedno osvojila više glasova kao koalicija, on nije signalizirao da bi mogao da pređe u opoziciju, rekavši da će ako da predsednik ovlasti, voditi razgovore o formiranju kabineta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar