Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Koalicija Zajedno, koju čine dve glavne opozicione grupe u Češkoj, osvojila je na parlamentarnim izborima 27,77 odsto glasova i imaće 71 poslanika, dok je vladajuća partija ANO premijera Andreja Babiša dobila podršku 27,15 odsto birača, ali će ipak imati jedan mandat više, pokazuju rezultati na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova.

PROČITAJTE JOŠ:

Babiš je čestitao koaliciji Zajedno na ostvarenoj pobedi, ali je rekao i da će voditi razgovore o formiranju sledeće vlade ako mu predsednik Miloš Zeman poveri mandat.

Koalicija Zajedno je najavila da sa koalicijom Pirati-Gradonačelnici, koja je prema ovim rezultatima osvojila treće mesto sa 15,6 odsto glasova, želi da formira vladu.

Jedina preostala stranka koja je prešla cenzus od pet odsto je Sloboda i direktna demokratija koja je osvojila 9,57 odsto glasova, prenosi Radio Prag.

Komunisti, koji su imali predstavnike u parlamentu od osnivanja Češke Republike 1993. godine ostali su bez mandata.

Na izbore u Češkoj, koji su održani u petak i subotu, izašlo je 65,67 odsto građana sa pravom glasa, a nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u aferi „Pandorini papiri“, pojavilo se ime Andreja Babiša, milijardera koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije i koji negira svaku povezanost sa ovom aferom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar