Kanadska policija saopštila je da ulaže završne napore da iz Otave ukloni demonstrante koji su glavni grad zemlje paralizovali parkiranjem i logorovanjem na ulicama više od tri nedelje u znak protesta protiv mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Policija je uhapsila 170 osoba i odvukla 53 vozila od kada je u petak ujutro počela s naporima da razbije prostest koji je premijera Džastina Trudoa prisilio da posegne za retko korišćenjim ovlašećnjem za vanredno stanje.

Pročitajte još:

Policija od subote koristi biber sprej i šok bombe kako bi isterala uporne demonstrante koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i kandelarije premijera.

Kanadska policija počela je takođe da nasilno potiskuje demonstrante u kanadskoj prestonici koja je pod opsadom, preuzimajući kontrolu nad kamionima i raščišćavajući ulice ispred parlamenta, u srcu protesta.

„Pozvali smo vas da se raziđete. Dali smo vam vremena da odete. Bili smo spori i metodični, a vi ste pokazali agresiju prema policijskim službenicima i konjima. Na vaše ponašanje, odgovaramo uključivanjem šlemova i palica radi naše bezbednosti““, navela je policija u poruci demonstrantima na Tviteru.

Među uhapšenima su četiri vođe demonstranata, jedan je pušten uz kauciju dok je za ostale određen pritvor, navodi se u saopštenju policije.

Podsetimo, Otava je poslednje uporište „Konvoja slobode“, protesta i blokada kamiondžija koji su počeli zbog obavezne vakcinacije vozača kamiona koji prelaze granicu Kanade i SAD, a kasnije prerasli u protest protiv svih mera zbog koronavirus i premijera Džastina Trudoa.

BONUS VIDEO: Drama u Kanadi: Kamiondžije blokirale važan most, zatvoreni Ford i Tojota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare