Foto: EPA-EFE/MBRSC/UAE Space Agency HANDOUT

NASA je objavila još jedan snimak rovera "Istrajnost“ koji je već mesec dana u misiji na Marsu. Reč je o audio snimku prve vožnje rovera na Crvenoj planeti koju prati brujanje, zveckanje i lupkanje , zvuci koju su po standardima na Zemlji prilično zabrinjavajuće.

Pročitajte još:

Buka koju proizvode metalni točkovi rovera koji se kreću po površini Marsa u prvoj test vožnji pre dve nedelje deo su sirovog audio snimka od 16 minuta koji je u sredu objavila Laboratorija za mlazne pogone NASA-a.

„Čujete li? Ovako zvuči kad se vozite preko kamenja na Marsu. Ovo je prvi snimak vožnje na Marsu“, napisali su uz objavu.

„Da čujem ove zvukove dok vozim svoj automobil, zaustavio bih se i pozvao šlep-službu. Ali ako odvojite vreme i razmislite šta čujete i gde je snimljeno, to sasvim ima smisla“, rekao je inženjer tima NASA-e Dejv Gruel, a prenosi Gardijan.

Rover „Istrajnost“ sleteo je na Mars 18. februara, a njegova misija je potraga za tragovima mikrobiološkog života u području kratera Jezero, jer naučnici veruju da je na Crvenoj planeti milionima godina unazad bio moguć život.

Na njemu se nalaze i dva mikrofona i već je snimljeno kako laser udara o stene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar