Foto: EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech HANDOUT

Američka svemirska agencija (NASA) u ponedeljak je objavila snimak sletanja njihovog robotskog vozila Perseverans na Mars. Inženjeri su nagovestili da su sakrili tajnu poruku na padobranu rovera koju su u roku od nekoliko sati ljubitelji slagalica "provalili".

Pročitajte još:

Kada je NASA-in rover uleteo u atmosferu Marsa krajem prošle nedelje, kamere na letelici snimile su deo padobrana sa zanimljivim narandžasto-belim uzorkom. Taj uzorak je bio tajna poruka inženjera.

„Možda ćete ovde primetiti uzorak na padobranu“, rekao je nakon što je snimak objavljen Alen Čen, šef tima za sletanje rovera. „Takvi uzorci su nam korisni pri određivanju orijentacije padobrana. Takođe, kontrastni delovi mogu biti korisni u praćenju različitih delova padobrana dok se puni vazduhom. No, nadamo se da ćemo svojim naporima i inženjeringom nadahnuti i druge. Zbog toga, ponekad ostavljamo poruke u svom radu da ih drugi pronađu. Stoga vas sve pozivamo da pokušate“, dodao je, a ekipa na internetu bacila se na posao i u samo nekoliko sati uspela da pročita tajni kod na padobranu.

Narandžaste i bele uzorke zamenili su nulama i jedinicama koje su „rečnik“ binarnog koda i shvatili su da svaki od koncentričnih krugova padobrana predstavlja jednu od tri reči.

„Dare mighty things“, poruka je koju su iz NASA-e sakrili u uzorak na padobranu. „Odvaži se da činiš moćne stvari“, je prevod poruke koju je prvi iskoristio Teodor Ruzvelt u svom govoru iz 1899.

„Mnogo je bolje odvažiti se i ćiniti moćne stvari, slavno trijumfovati, iako neuspeh vreba, nego stati uz one jadne duše koje niti uživaju niti mnogo pate, jer žive u sivom sumraku koji je poznaje ni pobedu ni poraz“, rekao je Ruzvelt a taj njegov govor je kredo koji se ćesto citira u NASA-inoj JPL laboratoriji u Kaliforniji gde je rover izgrađen.

„Izgleda da je internet razbio naš kod u šest sati. Oh, internete, ima li nešto što ne možeš?“, potvrdio je poruku inženjer Adam Steltcner.

Ko je „razbio“ šifru, a ko ju je smislio

Maksens Abela, 23-godišnji student kompjuterskih nauka u Parizu čuo je Čenov poziv i sa svojim ocem, Žeromom, koji je softverski inženjer u Guglu, odlučio je da „razbije“ šifru.

Kako njegov otac živi u Londonu, dvojac je komunicirao preko interneta, a to su radili i mnogi drugi na Tviteru i forumima na Reditu. Otac i sin Abela, obojica kompjuteraši, odmah su pomislili na binarni kod gde bi bela bila nula i odmah su počeli da se „igraju“. U roku od nekoliko sati, i posle više kombinacija jedinica i nula i čitanja u pravcu kazaljke na satu i suprotnom, provalili su kod i poruku.

Na ideju da u padobran učitaju zagonetku došao je Ijan Klark, koji je vodio tim koji je radio na roverovom padobranu. Klark je poželeo da iskoristi karakteristični šablon na padobranu, koji je unapređen kako bi se bolje uočio na snimcima, i „malo se poigra sa njim“.

„Rekao sam im OK. Samo pod uslovom da bude prigodna i da ne može da se pogrešno shvati“, rekao je zamenik projekt menadžera Met Volas.

Još zagonetki

Padobran nije jedini deo rovera sa kojim su se NASA-ini inženjeri poigrali. Na kamerama rovera su pločite sa crtežima DNK, rakete i dinosaurusa. Uz to, deo meteorita sa Marsa koji je pao na Zemlju sada je vraćen na rodnu planetu, a tu su i tri čipa sa imenima 10,9 miliona ljudi koji su učestvovali u NASA-inim roborskim misijama. I to su samo „cake“ koje su otkrivene. Inženjeri kažu da su sakrili još neka iznenađenja.

„Postoje neke stvari na prednjem delu vozila koje će se otkriti kada se robotska ruka pokrene“, rekao je Volas uz osmeh.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar