Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Svi majmuni koji su bili u vlasništvu američke svemirske agencije NASA ubijeni su prošle godine u jednom, jedinom danu, pokazuju dokumenta koja su se sada pojavila u javnosti.

Pročitajte još:

Ukupno 27 primata ubijeno je 2. februara prošle godine u NASA-inom istraživačkom centru Ejmis u Kaliforniji, Majmuni su bili stari, a veliki broj njih imalo je Parkinsonovu bolest, pokazuju dokumenta do kojih je došao Gardijan.

Odluka da se životinje ubiju umesto da se prebace u utočište razbesnela je borce za prava životinja.

Majmuni „izgleda nisu bili dostojni šanse da žive u utočištu. Nisu čak ni pokušali da ih tamo prebace. Ubijanje umesto pristojnosti. Ovo je sramota“, rekao je Džon Gluk stručnjak za životinjsku etiku na Univerzitetu Nju Meksiko.

Predstavnički dom SAD zatražio je objašnjenje od NASA-e i njenog administratora Džima Brajdenstina.

Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

NASA ima dugu istoriju rada sa primatima. Ham, šimpanza, postao je prvi majmun koji je poslat u svemir 1961. uspešno izveši svoju kratku misiju. Međutim, majmuni koji su pobijeni prošle godine nisu korišćeni ni u svemirskim misijama niti za istraživanje. Bili su smešteni u Ejmisu na osnovu ugovora NASA i LajfSors BioMedikala, odvojenod odeljenja za ispitivanje lekova.

Izvršni direktor LajfSorsa Stefani Solis rekla je da je laboratorija primate primila pe više godina jer zbog njihovog zdravstvenog stanja i godina nisu uspeli da pronađu odgovarajuče utočište. „Pristali smo da primimo životinje i brinemo o njima i plaćamo za njihovu nego sve dok godine i loše zdravlje nisu rezultirači odlukom da se humano eutanaziraju kako ne bi živeli u lošim uslovima“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram