Naoružane snage patroliraju skoro pustim ulicama glavnog grada Libije, dan nakon što je u političkom obračunu između snaga koje podržavaju dve rivalske administracije poginulo više od 30 osoba.

Jučerašnji sukob desio se između policije koja je lojalna vladi sa sedištem u Tripoliju, protiv drugih naoružanih grupa koje su u savezu sa rivalskom administracijom koja pokušava da zauzme prestonicu.

Stanovnici strahuju da bi borbe mogle da se pretvore u širi rat i povratak u vreme kada je dugotrajni sukob u Libiji bio na vrhuncu.

Eskalacija napetosti preti da razbije relativni mir u kome je država bila poslednje dve godine. U Libiji je došlo do nemira nakon pobune koju je podržao NATO u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi 2011 godine. Ponovni sukob rasplamsala je odluka da se ne održe izbori u decembru i odbijanje premijera Abdula Hamida Dbeibaha da se povuče.

Kao odgovor, parlament zemlje sa istoka imenovao je rivalskog premijera, Fatija Bašagu, koji mesecima pokušava da postavi svoju vladu u Tripoliju.

Jučerašnje borbe su se vodile u gusto naseljenom centru grada i u njima je korišćena teška artiljeriju. Stotine su zarobljene, a oštećene su bolnice, vladine i stambene zgrade.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su najmanje 32 osobe poginule, a 159 je ranjeno u sukobima. Policija lojalna premijeru Dbeibahu, čije je sedište u Tripoliju, viđena je danas kako patroliru ulicama prestonice.

Njihovi rivali su stacionirani na svojim pozicijama na periferiji grada, prenose lokalni mediji. Dbeibahova vlada tvrdi da nasilje izbilo kada je pripadnik rivalske policje pucao na patrolu one druge u ulici Zavija.

BONUS VIDEO: Okršaji na ulicama Tripolija


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar