Foto: AP Photo/Yousef Murad

Najmanje 12 je poginulo, a 87 ranjeno u sukobima večeras u Tripoliju, glavnom gradu Libije, u najnovijem talasu borbe za vlast između dve suparničke vlade. U sukobima je pogođeno šest bolnica u Tripoliju, što je izazvalo strah od novog rata u Libiji, koja je u haosu od svrgavanja i ubistva lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Nove borbe su izbile kako su tenzije mesecima rasle između dve vlade koje se bore za kontrolu nad tom severnoafričkom zemljom i njenim ogromnim rezervama nafte. Pucnjava i eksplozije potresli su nekoliko četvrti Tripolija tokom noći, a gusti dim je izbijao iz oštećenih zgrada.


Dve rivalske grupe međusobno se optužuju za nerede. Video snimci zapaljenih automobila i zgrada izrešetanih mecima, kao i džamija i bolnica u plamenu, kruže internetom. Misija UN u Libiji pozvala je na „trenutni prekid neprijateljstava“ i upozorila na „oružane sukobe koji su u toku, uključujući neselektivno srednje i teško granatiranje naselja naseljenih civilima“.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) Abdulhamida Dbeibaha saopštila je da su sukobi izbili nakon što su prekinuti razgovori da se izbegne krvoproliće. Dbeibahova vlada, postavljena kao deo mirovnog procesa pod vođstvom Ujedinjenih nacija nakon prethodne runde nasilja, suočila se sa otporom rivalske vlade koju predvodi bivši ministar unutrašnjih poslova Fati Bašaga.

Njega podržava libijski parlament i vojni moćnik na istoku Kalifa Haftar, tvrdi da je GNU-u istekao mandat. Ali nije uspeo da preuzme dužnost u Tripoliju jer je Dbeibah insistirao na prenosu vlasti samo na izabranu vladu.

Dbeibahova vlada optužila je Bašagu da je „izvršio svoje pretnje“ da preuzme kontrolu nad Tripolijem. GNU je saopštio da je bilo razgovora o „održavanju izbora krajem godine da bi se rešila politička kriza”, ali da se Bašaga „povukao u poslednjem trenutku”.

BONUS VIDEO: Okršaji na ulicama Tripolija


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar