Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Zapadni zvaničnici tvrde da su ukrajinski napadi na ruske položaje na poluostrvu Krimu psihološki i operativno uticali na ruske snage, piše BBC.

Eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Saki koji su se dogodilo 9. avgusta i drugi napadi van funkcije su stavili više od pola borbenih aviona Crnomorske flote Ruske ratne mornarice.

Crnomorska flota ima bogatu istoriju, međutim za sada se tokom rata u Ukrajini koji je u subotu ušao u svoj 178. dan baš i nije proslavila.

Ukrajina je predvodnicu flote, raketnu krstaricu Moskvu, potopila u aprilu. Moskva i njena posada od 510 članova predvodili su pomorske napade na Ukrajinu i njezno je potapanje bila velika simbolična ili vojna pobeda za Kijev.

Rusi su tada rekli da je municija koja se nalazila na brodu neočekivano i neobjašnjivo eksplodirala i da je Moskva potonula, prenosi Jutarnji list.

Crnomorska je flota novi poraz doživela u junu, kada su Ukrajinci bombardovali ruske vojnike stacionirane na Zmijskom ostrvu, omanjem ostrvu u Crnom moru koji se nalazi nedaleko od ukrajinske luke Odese, a koji su Rusi zauzeli prvog dana rata.

Ukrajinski su vojnici tokom poslednjih nekoliko nedelja više puta napali luke na Krimu u kojima su se nalazili brodovi i vojnici Crnomorske flote.

Najmanje osam borbenih aviona uništeno je u spomenutom napadu na bazu Saki.

Turisti koji su letovali na Krimu poluostrvo su napustili čim su videli kako gusti dim kulja iz baze. Krim je rat dotad u većoj meri bio zaobišao. BBC piše da su putevi koje vode prema gradu Kerču na istoku poluostrva u danima nakon napada bile pune automobila.

Foto: REUTERS/Stringer

Ukrajina je i pre i posle napada na Saki bila udarila na Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Rusi su u julu rekli da ukrajinski dronovi grad Sevastopolj napali u trenutku kada se tamo odvijalo slavlje u čast Mornarice te da je ono zbog napada prekinuto.

Anton Gerašenko, savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, obavio je u subotu na Tviteru da je lokalno stanovništvo prijavilo da je čulo eksplozije u blizini sedišta Crnomorske flote na Krimu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prethodno se smatralo da Ukrajina ne može napasti Krim. Zapadni zvaničnici koji su želeli ostati anonimni rekli su da je Crnomorska flota svedena na obalnu flotu koja se mora ponašati mnogo opreznije. Dodali su da je malo verovatno da će Rusija unutar nekog kraćeg roka napasti Odesu.

Ruski su državni mediji u sredu izvestili da je donedavni zapovednik Crnomorske flote Igor Osipov smenjen te da je na njegovo mesto došao Viktor Sokolov. Sokolov je nedavno rekao da će flota kasnije ove godine dobiti 12 novih plovila te nove letelice i kopnena vozila.

Ruska državna novinska agencija TASS napisala je da je Sokolov tvrdio da je Flota do sada u ratu u Ukrajini izvršila sve zadatke koje je dobila.

BONUS VIDEO: Eksplozije na Krimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (2)