Ukrajina Bakhmut Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Na frontu dugom preko hiljadu kilometara najžešće borbe već danima se vode oko Bahmuta, ili Artjomivska, kako ga zovu Ukrajinci. Taj grad je u 18. veku bio centar okupljanja Srba izbeglih ih Turske, a danas leži na zapadu Donjecke oblasti, koju je Moskva proglasila svojom teritorijom. Priču sa prve linije fronta donosi CNN-ov Metju Čens.

Ukrajinska vojska uz velike gubitke očajnički pokušava da zadrži liniju fronta pred ruskon ofanzivom.

Komandanti ukrajinskih vojnika kažu da se ovde svakodnevno žrtvuju desetine života. Put do grada je prekriva gust dim, iz koga vrebaju brojne opasnosti.

Reporter CNN bio je primoran da se zaustavi i sakrije. Može se čuti da je ruska artiljerijska vatra, kako prilazi predgrađu Bahmuta sve intezivnija, prenosi N1.

Iz svega što se vidi shvata da je ovo najnapadanija tačka u u čitavom rusko-ukrajinskom sukobu.

Ostavlja žestoke artiljeriske baraže i povlači se dublje u teritoriju pod kontrolom ukrajinske vojske.

Veliki deo ove bitke se vodi se izbegavajući artiljerijske pretnje, u podzemnim bunkerima, gde lokalni ukrajinski komandanti, poput Pavla, mogu da odgovore na ruske napade.

PROČITAJTE JOŠ:

„Napadaju naše položaje od ranog jutra do mraka“, kaže. „Pravi problem je što smo u velikoj meri nadjačani“, kaže on.

Ali upotreba jeftine tehnologije pomaže da se premosti taj jaz. U drugom bunkeru na frontu ekipa CNN videla je kako komercijalno dostupni dronovi daju prednost Ukrajincima.

„Upravo smo videli artiljerijski napad na poziciji koju su ukrajinski operateri dronova identifikovali kao punu Rusa. Možete videti ruske vojnike, dok ih sada gledamo uživo, kako trče u zaklon dok ukrajinska artiljerija udara po njihovim položajima“, kaže reporter CNN.

Ali komandanti baterija na liniji fronta, poput Tumana, kažu da im sada ponestaje municije… i da se čak i oružje poslato iz SAD raspada od intezivne upotrebe.

Treba im više i oružja i municije, kažu, da bi dobili bitku za Bahmut.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar