Foto: STEPHEN BRASHEAR / Getty images / Profimedia

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) naložila je danas hitnu inspekciju 171 aviona tipa Boing 737 Maks 9, čiji su letovi obustavljeni, posle incidenta koji se dogodio u petak tokom leta u blizini Portlenda.

FAA je zatražila od operatera (aviokompanija) da pregledaju avion pre svakog leta, uz procenu da je za taj pregled potrebno između četiri i osam sati po avionu.

Prema podacima koje je Boing preneo AFP-u, do danas je isporučeno oko 218 primeraka 737 Maks 9.

Pre saopštenja FAA, američka aviokompanija Alaska erlajns (Alaska Airlines) je suspendovala letove svih svojih aviona, ukupno 65 letelica tog modela.

Odluka je usledila posle incidenta koji se dogodio u petak ubrzo pošto je što je avion kompanije Alaska erlajns poleteo sa međunarodnog aerodroma Portlend za Los Anđelos.

Prema slikama objavljenim na društvenim mrežama, jedan deo oplate putničke kabine, između dva reda sedišta, otpao je sa letelice, usred leta.

Avion, koji je prevozio 171 putnika i šest članova posade, tada je bio na visini od oko 5.000 metara, prema podacima o letu sa sajta FlightAware.

Prema rečima nekoliko stručnjaka, čini se da je reč o vratima koja su bila blokirana nekom pregradom.

Avion se tada vratio u Portlend, a u tom incidentu je nekoliko osoba lakše povređeno.

Incident dolazi pošto je 737 Maks već imao niz tehničkih problema i dva sudara u poslednjih nekoliko godina.

Do incidenta je došlo ubrzo nakon što je avion poleteo iz Portlanda u Oregonu na svom putu do Ontarija u Kaliforniji, nakon čega je Aljaska Erlajns saopštila da će u cilju prevenciji prizemljiti celokupnu flotu od 65 aviona modela Boing 737-9.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) javila je da je avion bezbedno sleteo pošto je posada prijavila probleme sa pritiskom. Uprava je navela da će ispitati slučaj.

Kompanija Boing ja saopštila da je upoznata sa incidentom i da prikuplja informacije, kao i da je spremna da podrži istragu.

MAX je najnovija verzija Boingovog aviona 737 sa dva motora koji se često koristi na domaćim američkim letovima. Taj model je počeo sa radom u maju 2017.

***
BONUS VIDEO – Odbrambeni projekat Jugoslavije koji je vojska planski uništila: Planina iz koje su izletali avioni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar