Evropski sud pravde
Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Evropski sud pravde je presudio danas da poljska pravila koja dozvoljavaju ministru pravde da raspoređuje sudije u više krivične sudove, ili da ih smenjuje bez navođenja razloga, predstavljaju kršenje zakona EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema reformama koje je sprovela Varšava, poljski ministar pravosuđa Zbignjev Ziobro ima ovlašćenja da premesti sudije, a da ne navede razloge ili prigovore.

„Tokom perioda upućivanja tih sudija, nisu im obezbeđene garancije i nezavisnost koju bi sve sudije normalno trebalo da uživaju u državi u kojoj vlada vladavina prava“, navodi se u sopštenju najvišeg suda EU.

Osporavanje nezavisnosti sudstva

Evropski sud pravde je preuzeo slučaj nakon što je poljski sud doveo u pitanje pravo vlade da se meša u to koje sudije sede u većima za krivične predmete, prenosi Dojče vele.

Vrnovni sud je presudio da zbog nedostatka zakonskih kriterijuma za odluke koje donosi ministar pravde, nedostaju neophodne garancije da se izbegne rizik od vršenja političke kontrole nad sudskim odlukama. Ovo mešanje u sudsku i izvršnu vlast dovodi u pitanje nezavisnost pravosudnog sistema, utvrdio je sud sa sedištem u Luksemburgu.

Evropski sud pravde je rekao da rizik od pristrasnosti imenovanih sudija podriva pretpostavku nevinosti optuženih kojima sude.

Podsećamo, krajem, 27. oktobra najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da plaća milion evra dnevno zbog dugogodišnjeg spora zemlje sa EU o nezavisnosti pravosuđa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar