UBS kupila je Kredi Suis Foto:Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Nakon nekoliko dana pregovora, najveća švajcarska banka UBS kupila je Kredi Suis nakon što je prihvaćena ponuda u iznosu većem od dve milijarde dolara.

Ugovor o deonicama između švajcarskih banaka trebao bi biti objavljen do ponoći.

„UBS će platiti više od 0,50 franaka po deonici, daleko ispod zaključne cene od 1,86 franaka koliko je iznosila u petak. Švajcarska nacionalna banka pristala je ponuditi kreditnu liniju likvidnosti od 100 milijardi dolara Kredi Suisu kao deo sporazuma“, piše Fajnenšel tajms.

Takođe, britanski list je saopštio kako je UBS pristao na ublažavanje klauzule o značajnim nepovoljnim promenama koja bi poništila poslove ukoliko dođe do rasta kreditnog rizika.

Još ranije, švajcarski zvaničnici su naglasili kako će izmeniti zakon kojim bi se zaobišlo glasanje deoničara o pitanju kupoprodaje banke s obzirom na krizu u kojoj se nalazi Kredi Suis. Ovakva odluka izazvala je veliko negodovanje deoničara koji su izjavili da je ovakav način kupoprodaje primer negativnog korporativnog poslovanja, prenosi Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne mogu verovati da će naši članovi i deoničari biti srećni zbog ovoga. Nikada nisam video da su takve mere preduzete. To pokazuje koliko je situacija loša“, poručio je izvršni direktor Ethos fondacije Vincent Kaufman koji predstavlja švajcarske penzione fondove koji poseduju između tri i pet odsto dionica u obe banke.

Nakon što su u Americi u poslednjih nekoliko dana ugašene dve važne banke u tehnološkom sektoru, Kredi Suis je saopštio kako se takođe nalazi u teškoj finansijskoj situaciji te da je potrebno pod hitno spasiti banku.

S obzirom na to da je ova švajcarska banka od izuzetne važnosti za celokupno evropsko tržište, Švajcarska nacionalna banka pristala je na izdavanje pozajmice od 40 milijardi dolara kojom se trebao obezbediti spas banke.

Međutim, ova mera nije bila dovoljna te su se u poslednjih nekoliko dana organizovali pregovori o prodaji ove banke UBS-u što se na kraju i realizovalo.

BONUS VIDEO: Hoće li drugi najveći bankrot u istoriji bankarskog sektora u Americi izazvati potrese u Evropi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar