Foto: REUTERS/Yara Abi Nader

Trebalo je da to bude najlepši dan u njihovim životima.

Isra Seblani stajala je u svojoj venčanici na omanjem trgu u centru Bejruta dok je snimatelj Mamud Nakib svojom kamerom kružio oko nje. Venčanica joj je bila zaista luksuzna – čipka optočena kristalima. Dugačak hidžab vukao se pod podu iza nje zajedno sa šlepom. Osmeh od uva do uvaa. Mladoženja Ahmad Sbeih strpljivo čeka.

Najljepši dan njihovih života više nije bio najlepši dan u 18:08 sati.

Tada je strašna eksplozija, jaka kao desetina eksplozije atomske bombe bačene na Hirošimu, jedna od najjačih nenuklearnih eksplozija u istoriji, uzdrmala centar Bejruta i usmrtila najmanje 157 ljudi, dok je povređeno više od 5.000.

Dramatičan snimak pokazuje tačan trenutak eksplozije i ovaj video mlade koja pozira uz muziku kada se začuje eksplozija u prethodnim danima obišao je čitav svet.  U eksploziji koja je razorila Bejrut poginulo je najmanje 135 osoba, a povređeno je više od 5.000 ljudi.

Seblani je lekarka u SAD, a u Bejrut je stigla nekoliko nedelja pred venčanje, pomogla je jednom povređenom čoveku pre nego što je pobegla na Trg Saifi u Bejrutu, piše Gardijan.

Pročitaj i:

Dva dana kasnije, ona i njen suprug 34-godišnji biznismen Ahmad Subeih i dalje pokušavaju da se oporave od šoka.

„Spremala sam se za svoj veliki dan dve nedelje i bila sam tako srećna kao i sve druge devojke: ‘Udajem se’. Moji roditelji će biti tako srećni kad me vide u beloj haljini, izgledaću kao princeza. Ono što se dogodilo ovde, nema reči koje bi to objasnile… Bila sam šokirana, pitala sam se šta se dogodilo, hoću li umreti? Kako ću umreti?“, ispričala je ona za Rojters.

I Subeih se priseća trenutka eksplozije čiji je uzrok najverovatnije skladište hemikalije amonijum nitrata u luci u Bejrutu.

„Počeli smo da hodamo okolo i bilo je neverovatno tužno, nije moguće opisati. I dalje smo u šoku… Nikada nisam čuo nešto slično kao što je bio zvuk ove eksplozije“, rekao je on.

Posle eksplozije su pokušali da se smire i da nastave sa proslavom.

„Moj muž mi je rekao da nastavimo, da ne možemo da stanemo. Pomislila sam zašto da ne. Nisam jednostavno živela trenutak, bilo je samo lice, usne koje se osmehuju, ali to je sve. Onda smo otišli na večeru“, navela je ona.

Pročitaj i:

Par venčanje odlaže tri godine jer čekaju da Sbeih dobije vizu da se pridruži Seblani u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona trenutno završava staž na odeljenju endokrinologije u bolnici u Detroitu.

„Mislili smo da će ovo biti naša godina, ali izgleda da neće“, kaže Seblani kroz smeh, preneo je Jutarnji list.

Seblani želi da se vrati u Ameriku na staž, ali se boji da muža ostaviti u Libanu.

„Život u Libanu postaje sve komplikovaniji. Ali moramo da budemo zajedno. Razdvojeni smo već tri godine i dosta je toga.“

U sredu su se čak vratili na trg na kojem su bili kada je eksplozija odeknula Bejrutom. Seblani kaže da je htela da se vrati jer joj je sve delovalo nestvarno.

„Kada sam zakoračila na taj trg, sve sam osetila. Mislim da ću se tog trenutka sećati svaki put kada tamo budem hodala“, rekla je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare