Smrtonosna zimska oluja danima parališe Sjedinjene Američke Države i Kanadu. Rekordno niske temperature, koje dostižu i minus 45 stepeni Celzijusa odnele su najmanje 34 ljudska života, a bez struje je ostalo više od 1,8 miliona ljudi. Da stvar bude gora, snežna "Ciklon bomba“ još uvek nije dostigla pik - očekuje se da će se to dogoditi ove nedelje, a razmere katastrofe koju će izazvati niko ne može ni da zamisli.

Naime, očekuje se da situacija eskalira sredinom nedelje. Nakon toga, kada atmosferski pritisak koji se razvio u jakoj oluji u blizini Velikih jezera, počne naglo da opada, izazvaće žestoke mećave, uključujući jake vetrove i sneg.

Upravo je ciklon u „smrtonosni pohod“ krenuo od Velikih jezera na kanadskoj granici, a stigao je čak i do reke Rio Grande koji protiče duž američke granice sa Meksikom. Stoga se snežna oluja sada proteže na 3.200 kilometara.

Prema zvaničnim procenama, „Ciklon bomba“ je pogodila 60 odsto Amerikanaca, odnosno više od 200 miliona ljudi.

Najkritičnije u Bafalu

Situacija je najkritičnija u Bafalu na ivici jezera Eri u zapadnom Njujorku.

Samo u ovoj oblasti do sada je stradalo 12 ljudi, a 16 odsto stanovnika ostalo je bez struje. Izvršni direktor okruga Eri Mark Polonkarz rekao je da su poslednje tri smrti zabeležene u nedelju.

„Poslednje žrtve uključuju neke pronađene u automobilima, a neke snežnim nanosima“, rekao je Polonkarz, dodajući da bi broj mrtvih mogao još da raste.

Takođe, navodi i da uprkos zabrani vožnje koja je uvedena u celom njujorškom okrugu u petak, na stotinu vozača ostalo je zaglavljeno u vozilima tokom vikenda, a pripadnici Nacionalne garde pozvani su u akciju spasavanja koja je komplikovana zbog uslova ekstremne beline i visokog snega.

Aerodrom Bafalo zabeležio je padavine od gotovo metar i po snega, objavila je meteorološka služba. Američki mediji preneli su svedočenja žitelja ove oblasti, koji tvrde da već nekoliko dana prolaze kroz pravi pakao.

Kristina Klafka, 39-godišnja stanovnica Severnog Bafala, gledala je kako oluja podiže crepove sa krova njenog komšije i slušala kako joj prozori zveckaju od „vetrova poput uragana“. U subotu uveče ostala je bez struje zajedno sa celim svojim susedstvom, a u nedelju ujutro još je bila bez nje.

„TV mi je stalno treperio dok sam pokušavala da gledam utakmicu Bafalo Bulsa i Čikago Bersa. Nestalo mi je struje ubrzo nakon treće četvrtine“, rekla je.

Džon Barns, 58-godišnji penzioner iz Severnog Bafala, rekao je da su on i njegova porodica bili zarobljeni u svojoj kući 36 sati zbog oluje i ekstremne hladnoće koju je nazvao „zlokobnom i gadnom“.

„Niko nije bio napolju. Niko nije čak ni šetao svoje pse“, rekao je Barans.

I druge savezne države na udaru

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim delovima Sjedinjenih Država. Na primer, u Južnoj Dakoti je toliko hladno da su ljudi bili primorani da spaljuju svoju odeću na snegu da bi se ugrejali nakon što su ostali bez goriva.

Foto: TANJUG/Nick Wagner/The Kansas City Star via AP/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP/Karen Ducey/The Seattle Times via AP/Kevin Clark/The Seattle Times via AP

Takođe, u Montani je snimljen zanimljiv fenomen koji dobro pokazuje kakva je hladnoća – ključala voda koja se odmah pretvara u sneg.

Na društvenim mrežama su osvanuli snimci na kojima se vidi kako čovek drži ključalu vodu u posudi i baca je u vazduh, nakon čega se ona pretvara u zamagljene pahulje.

Uz to, sneg je u subotu izazvao i veliku saobraćajnu nesreću. Naime, u lančanom sudaru 50 automobila u Ohaju poginula su četiri vozača, a još četiri osobe poginule su u odvojenim saobraćajnim nesrećama u SAD.

Poplave su zabeležene u Novoj Engleskoj, Njujorku i Nju Džersiju.

Otkazan je i veliki broj letova – 5.900 letova u petak, a tokom vikenda još više nešto od 3.000.

Takođe, smrtni slučajevi povezani s ekstremnom hladnoćom ili saobraćajnim nesrećama izazvanim vremenskim uslovima, kada je reč o Sjedinjenim Državama zabeleženi su u Misuriju, Tenesiju, Kanzasu i Koloradu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ništa bolja situacija nije ni u susednoj Kanadi, u kojoj je takođe nestalo struje za najmanje 140.000 korisnika komunalnih usluga, uglavnom u pokrajinama Ontario i Kvebek, koje je teško pogodio isti vremenski sistem koji je zapadni Njujork zatrpao snegom.

U većem delu ostalog dela Kanade, od Britanske Kolumbije do Njufaundlenda, na snazi je upozorenje o ekstremnoj hladnoći i zimskoj oluji.

Šta je „Ciklon bomba“

Inače, ciklonalna (ciklonska) bomba ili ciklon-bomba je izraz koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu dolazi do naglog pada pritiska vazduha – najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegde i ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose snažne vetrove i oluje.

BONUS VIDEO Oluja u Americi