Najdžel Faraž Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Čelnog čoveka desničarske i populističke Reformističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva Najdžela Faraža istaknuti britanski konzervativci i laburisti optužili su da brani Putina i ponavlja njegovo "podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu."

Ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejms Kleverli osudio je Faraža jer je rekao da je rat ispovociran, navodeći vezu između širenja NATO-a i Europske unije u posljednjim decenijama i sukoba u istočnoj Evropi, prenosi Indipendent.

U intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) Faraž je rekao da mu se Putin ne sviđa kao osoba, ali mu se divi kao političaru jer je uspeo da preuzme kontrolu u Rusiji.

„Pitaju me zašto sam rekao da će biti rata u Ukrajini? Zato jer mi je bilo očigledno da stalno širenje NATO-a i Europske unije prema istoku daje razlog tom čoveku (Putinu) da ruskom narodu kaže – ponovo su krenuli protiv nas, idu u rat“, ukazao je Faraž.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je neprekidno obavljao funkciju predsednika ili premijera Rusije od 1999. godine, na izborima koji su opisani kao namešteni. Faraž, bivši član Evropskog parlamenta, takođe je rekao: „Dobro, reći ću vam ono što ne znate, ustao sam u Evropskom parlamentu 2014. i rekao, citiraj, biće rata u Ukrajina“.

Faraž je rekao da je davao slične komentare „još od 1990-ih, od pada (Berlinskog) zida” i dodao: „Čekaj malo, mi smo započeli ovaj rat”. „To je, znate, naravno da je njegova greška – iskoristio je ono što smo uradili kao izgovor.“

Njegova izjava izazvala je kritike vodećih političara, uključujući ministra spoljnih poslova Džejmsa Klaverlija koji je napisao na društvenoj mreži X: „To samo Faraž ponavlja Putinovo podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu.“

BONUS VIDEO: Nastavljaju se borbe za Harkov, Putin tvrdi: „Za sada ne planiramo da zauzmemo Harkov“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare