Černobilj, Černobil
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Nekadašnju elektranu u Černobilju Rusi su zauzeli tokom prvog dana invazije na Ukrajinu. Radnici koji su se u njoj zatekli postali su ruski zarobljenici. Sada, kada su se trupe iz elektrane povukle i kada se nad njom ponovo vijori ukrajinska zastava, radnici su odlučili da ispričaju za BBC šta se dešavalo unutar Černobilja tokom okupacije.

U Černobilj, ruske trupe sa tenkovima i oklopnim vozilima ušle su sa teritorije Belorusije 24. februara.

Pročitajte još:

Oko 170 ukrajinskih nacionalnih gardista koji su obezbeđivali postrojenje odvedeno je u podrum i u njemu zatočeno. Potom su ruski vojnici pretražili prostorije u potrazi za oružjem i eksplozivom.

Inžinjerima, nadzornicima i drugom tehničkom osoblju je omogućen nastavak rada. U naredna dva dana dovedene su radnici ruske agencije za atomsku energiju Rosatom.

Černobiljsko osoblje želelo je da po svaku cenu zadrži kontrolu nad održavanjem elektrane. To nije funkcionalna elektrana, ali radioaktivni otpad se skladišti njoj predstavlja veliku opasnost po sve. Milijarde dolara potrošene su od nesreće koja se dogodila 1986. godine kako bi se sprečila dalja kontaminacija. Takođe, ako se uslovi u elektrani ne prate na odgovarajući način, postoji rizik od oslobađanja nuklearnog materijala.

„Hteli su da znaju kako se upravlja tim objektom. Tražili su informacije o svim procedurama, dokumentima i operacijama. Bio sam uplašen jer su ispitivanja bila konstantna, a ponekad i nasilna“, rekao je Aleksandar Lobada, nadzornik za radacionu bezbednost za BBC.

Černobilj, Černobil
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Na poslednjem spratu glavne zgrade elektrane nalaze se ključne prostorije iz kojih se kontroliše lokacija, smeštene sa obe strane dugog, uskog prolaza. Neke sobe su bile zaključane. Kada Rusi nisu našli ključeve, provalili su u sobe.

„Morali smo stalno da pregovaramo sa njima i trudimo se da ih ne uvredimo, tako da su dozvolili našem osoblju da upravlja objektom“, rekao je inženjer Valerij Semonov.

Kada je struja u stanici bila isključena na tri dana, Semonov je rekao da se mučio da pronađe gorivo da bi generator radio, čak je pribegao i krađi.

„Da smo izgubili struju, dogodila bi se katastrofa. Radioaktivni materijal je mogao da bude pušten. Razmere štete bi bile ogromne. Nisam se plašio za svoj život. Plašio sam se toga šta bi moglo da se dogodi, ako ne nadgledam postrojenje. Plašio sam se tragedije za čovečanstvo“, objasnio je Lobada.

Inače, „Crvena šuma“, područje iza fabrike, jedno je od najradioaktivnijih mesta na svetu. Snimci dronova koje je objavila ukrajinska vojska pokazuju da su ruski vojnici njoj boravili i kopali rovove. To su za BBC potvrdili i zvaničnici stanice.

Foto: Printscreen AP/video

To, prema mišljenju stručnjaka, dokazuje koliko su vojnici malo znali o nuklearnoj bezbednosti.

Energoatom, ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju, saopštila je da su ruski vojnici bili izloženi velikoj radijaciji.

Neposredno ispred sarkofaga koji štiti oštećeni nuklearni reaktor, ruski vojnici su gomilali vreće peska iza kojih bi se mogli da se sakriju u slučaju napada. Semonov je ovo ismevao, rekavši da ukrajinska vojska ne bi ni u snovima pucala na nuklearni reaktor.

„Dole u podrumu glavne zgrade nalaze se sobe u koje se koriste kao spavaonice, a koje su potpuno opljačkane. Pod je zatrpan ćilimima, dušecima, odećom, obućom i drugim stvarima ukrajinske nacionalne garde koja je tamo bila zatočena.

Radnici u Černobilju dodaju i da su ruski vojnici opljačkali šta su mogli, a sa sobom poveli i zarobljene pripadnike Nacionalne garde.

Černobilj Foto: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo/File Photo

„Uspeli smo da sačuvamo elektranu. Ali je uznemirujuće što su oni odveli 169 pripadnika naše vojske“, rekao je Semonov.

Nije potvrđeno gde su odvedeni, ali černobiljsko osoblje veruje da su u Rusiji.

Sva dešavanje iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Ruski rovovi oko Černobilja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar