Foto:REUTERS/Maksim Levin; Sputnik Alexey Nikolskyi Kremlin via REUTERS; Adem ALTAN AFP Profimedia; REUTERS Carlos Garcia Rawlins File Photo

Od kada je Vladimir Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, jedna za drugom zemlje sa zapada, ali i istoka okreću leđa Rusiji. Istom brzinom stižu sankcije jedna za drugom, pa Moskva sada nema mnogo saveznika na koje može da se osloni. Ko joj još nije zatvorio vrata?

PROČITAJTE JOŠ:

Pakistan

Pakistanski premijer Imran Kan je najavio da će njegova zemlja uvoziti oko dva miliona tona pšenice i kupovati prirodni gas iz Rusije, u sklopu bilateralnog sporazuma koji su dve države potpisale prošle nedelje, tokom njegove zvanične posete Moskvi.

Kan se sastao sa Putinom u četvrtak prošle nedelje, nekoliko sati nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu. Pakistanski premijer branio je posetu Moskvi u televizijskom govoru, rekavši da pakistanski ekonomski interesi zahtevaju do njega da tako učini, prenosi Glas Amerike.

„Otišli smo tamo jer moramo da uvezemo dva miliona tona pšenice iz Rusije. Drugo, potpisali smo sporazume sa njima o uvozu prirodnog gasa jer pakistanske rezerve nestaju“, rekao je Kan.

Foto: EPA-EFE/Jawad Jalali

„Ako Bog da, vreme će pokazati da smo imali velike diskusije“, rekao je on, misleći na svoj tročasovni sastanak sa Putinom.

Više detalja nije objavljeno. Kritičari su, međutim, skeptični prema ekonomskoj saradnji Moskve i Islamabada.

Pakistanski zvaničnici i Kan su tvrdili da je poseta Moskvi bila planirana mnogo pre ukrajinske krize i da je imala za cilj isključivo reviziju bilateralnih trgovinskih odnosa, uključujući i energetsku saradnju. Hladni odnosi Pakistana i SAD gurnuli su ovu državu bliže njenim susedima Kini i Rusiji.

Turska

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je napad Rusije na Ukrajinu, rekavši da je „neprihvatljiv“, ali da njegova zemlja neće okrenuti leđa nijednoj državi, jer Ankara ima jake odnose i sa Moskvom i sa Kijevom.

Govoreći nakon sastanka vlade 28. februara, Erdogan je rekao da će Turska, članica NATO-a, poštovati svoje obaveze prema Alijansi, iako takođe ne može zanemariti svoje „nacionalne interese“ u regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da će Turska koja deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze sa svakom zemljom, primeniti dugogodišnji međunarodni pomorski pakt kako bi sprečila eskalaciju rata.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Konvencija iz Montrea iz 1936. godine Turskoj daje pravo da zabrani ratnim brodovima da koriste moreuze Dardanele i Bosfor. Ukrajina je ranija zatražila od Ankare da primeni sporazum i zabrani pristup ruskim brodovima.

Ankara je uspostavila bliske veze sa Rusijom u energetskom i odbrambenom sektoru, ali je takođe prodala dronove Ukrajini, i uprkos tome što je time izazvala gnev Moskve, potpisala je ugovor da isporuči još.

Kina

Kineski regulator za bankarstvo i osiguranje saopštio je u sredu da se ta zemlja protivi i da se neće pridružiti finansijskim sankcijama protiv Rusije.

„Svi gledaju nedavni vojni sukob ili rat, između Rusije i Ukrajine. Ministarstvo spoljnih poslova je jasno iznelo stav Kine. Naša međunarodna politika je dosledna“, rekao je Guo Šu Ćin, predsednik kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje, na konferenciji za novinare.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odbilo je da napad Rusije na Ukrajinu nazove invazijom.

Kina spada u veliku ekonomiju koja ima direktnu vezu sa sve izolovanijom Rusijom, ali je sve veći pritisak na Peking da se to promeni.

Iako Peking i dalje računa na Moskvu kao dugorošnog strateškog partnera kako bi se odbranila od američkog globalnog uticaja, bez sumnje će biti oprezan oko daljih događaja.

Si Đinping i Vladimir Putin
Si Đinping i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Belorusija

Belorusija važi za saveznika Rusije godinama unazad. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se postavio kao posrednik u mirovnim pregovorima između ruske i ukrajinske strane, kako bi se okončao sukob. Belorusija u potpunosti stoji uz Moskvu i neće im uvoditi sankcije.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI ILYIN/SPUTNIK/KREMLIN

Lukašenko je jasno rekao da će ruskoj strani dati i vojnu pomoć ako to bude potrebno. Već su se pojavile informacije da su beloruske trupe takođe ušle Rusiju. Pre nekoliko dana je bivši ukrajinski ministar odbrane rekao da je vrlo izvesno da Belorusija bude sledeće država koja će objaviti rat Ukrajini.

Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 25. februara da je Srbija privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji vodeći se našim nacionalnim interesima.

Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da „Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope“ i dodao da naša zemlja i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima.

„Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država i pruža punu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine“, rekao je Vučić i dodao da smatra pogrešnim kršenje ovog principa.

Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naveo je da naša zemlja poštuje norme međunarodnog javnog prava i dodao da je to najbolji način da zaštiti sebe i svoje interese, ali i da poštuje tradicionalna prijateljstva.

Vučić je naveo da trenutni interes Srbije nije da uvede sankcije Rusiji i dodao da će se Srbija prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo svojim interesima.

Takođe, Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione i avio-kompanije.

BONUS VIDEO: Harkov – borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u razrušenom centru grada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare