Aleksandar Lukasenko
Aleksandar Lukašenko Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je možda slučajno na televiziji u prenosu uživo otkrio planove ruske invazije na Ukrajinu.

Na kratkom video snimku koji je Tviteru podelio beloruski novinar Tadeuš Giczan, Lukašenko pokazuje na kartu Ukrajine na kojoj se vidi da je zemlja podeljena na četiri dela.Giczan je to nazvao „onim što liči na stvarnu mapu invazije“, piše Biznis insajder.

„Na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Lukašenko je pokazao ono što izgleda kao stvarna karta invazije. Prikazuje ukrajinske vojne objekte uništene projektilima iz Belorusije i smerove napada (sve se slaže osim Odesa-Pridnjestrovlje). Takođe, Ukrajina je podeljena na četiri dela“, napisao je Giczan na Tviteru.

Mnogi su primetili da su na karti obeležene mete ruskih napada, poput Kijeva i grada Hersona. Takođe su i prikazani napadi koji tek treba da se dogode, a jedna od meta je čini se i grad Odesa.

„Zahvaljujem ovim momcima“, rekao je Lukašenko iako nije bilo jasno na koga misli.

„Upozorili su nas i bukvalno, šest sati pre lansiranja projektila, otkrili smo ovo. Ruski taktički raketni sistem Iskander je lociran ovde, zar ne“, rekao je Lukašenko.

PROČITAJTE JOŠ:

U tom trenutku neko kaže: „U oblasti Mazir“, misleći na beloruski grad.

„U oblasti Mazir“, rekao je Lukašenko.

„Pogađali smo ovde rakete, ove položaje. I posle ih nismo videli. Tokom ofanzive Rusa na Ukrajinu, već smo ih nismo videli sa položaja. Zato kažem, da lansirali smo sa teritorije Belorusije i rekao sam iskreno, koje smo položaje gađali. Sedite“, zaključio je Lukašenko.

Lukašenkova mapa pokazuje crvene strelice iz Belorusije i Rusije koje upućuju duboko u Ukrajinu, sa „kleštima“ iznad Kijeva i drugih gradova.

BONUS VIDEO: Posledice napada na centar Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar