Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Evropski zvaničnici uvereni su da će Evropska unija do ponedeljka doneti konačnu odluku o embargu na rusku naftu. Jedini kamen spoticanja u ovom procesu je saglasnost Mađarske, čiji se premijer Viktor Orban oštro protivi embargu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel smatra da EU može da se usaglasi u vezi sa sankcijama Moskvi, uključujući embargo na naftu, pre samita bloka zakazanog za 30. i 31. maj.

Brisel, prema njegovim rečima, vredno radi na rešavanju pomenutog pitanja, obzirom da postoji predlog Evropske komisije i da su započeti razgovori o pitanju sankcija na rusku naftu.

Viktor Orban Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Juče sam imao priliku da kontaktiram određene lidere EU, a to je bila tema danas sa premijerkom Švedske Magdalenom Anderson. I dalje sam ubeđen da možemo da rešimo to pitanje pre Evropskog saveta. To zahteva puno dijaloga i političkih napora“, istakao je Mišel.

„Embargo je na dohvat ruke“

Istog stava je i nemački ministar ekonomije Robert Habek, koji je procenio da embargo može biti uveden „za nekoliko dana“.

„Ostalo je samo nekoliko zemalja, pre svega Mađarska, koje su ukazale na probleme“, rekao je Habek za javnu televiziju ZDF, ali je dodao da se „pregovori nastavljaju“ i da misli da će „uspeti da postignu dogovor za nekoliko dana“.

EU je već najavila prekid uvoza ruskog uglja od avgusta, ali još se raspravlja o uvođenju embarga na rusku naftu do kraja godine, za šta je neophodna saglasnost svih članica Unije.

Ukrajina gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Orbanova rampa

Mađarski premijer Viktor Orban u pismu Šarlu Mišelu je napisao da „Mađarska neće uskoro prestati da se protivi embargu EU na rusku naftu i da zato lideri bloka ne bi trebalo da razmatraju to pitanje na specijalnom sastanku početkom sledeće nedelje u Briselu“.

„Uveren sam da bi razgovori o paketu sankcija na nivou lidera bez postojanja konsenzusa bili kontraproduktivni“, istakao je Orban i dodao da bi to naglasilo interne podele u EU, bez pružanja realne šanse za njihovo rešavanje.

Mađarska traži najmanje četiri godine i gotovo 800 miliona evra evropskog finansiranja radi prilagodjavanja svojih rafinerija i povećanja kapaciteta naftovoda Adria koji dolazi iz Hrvatske.

Mađarski minstar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je čelnicima EU da Srbija i Mađarska mogu da obezbede tranzit gasa bez saglasnosti Evrope.

Foto:Dimitris Tosidis/AMNA via AP

On je rekao da su najave da će uvođenjem šestog paketa sankcija Rusiji biti zatvorene tranzitne rute za energente zapravo pretnje usmerene protiv suvereniteta i bezbednog snabdevanja enegentima Mađarske.

„To je protiv naših nacionalnih interesa, zatvaranje bilo tranzita nafte i gasa podriva jedinstvo EU i Evrope i bezbednost Evrope. Mi Mađari i Srbi ćemo obezbediti nesmetan tranzit energenata. Želim da vas uverim da Mađarska do tada neće glasati za embargo uvoza ruske nafte, što je predloženo u Briselu“, istakao je Sijarto.

Kritike EU

Čelnici Unije više puta su kritikovali bliskost Orbana sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, kao i kočenje embarga na naftu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ništa nećemo da postignemo ako sve zemlje počnu da rade na svoju ruku,“ rekao je ministar dodajući da je Evropa snažna kada su sve zemlje na okupu. Zajednička rešenja treba da podrže i ponekad komplikovani partneri, kao što je sada Mađarska.

„To što neke zemlje blokiraju embargo pokazuje „najgore strane Evrope,“ kazao je Habek.

Međutim, on očekuje da svi, pa i Mađarska, rade na rešenju, a ne da za sebe jednostavno traže izuzeće i da se oslanjaju na partnerstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Posebno rešenje za Mađarsku i možda još neke zemlje u okviru naftnog embarga je moguće, ali je za to potreban evropski dogovor.

„Najbolje što se u poslednja tri meseca dogodilo je zajednički odgovor mnogih država na rusku agresiju i kršenje međunarodnog prava“, zaključio je Habek.

BONUS VIDEO Rusi upali u prostorije bataljona Azov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar