Foto: EPA-EFE/JUSTIN CASTERLINE

Na američkim predsedničkim izborima do ponedeljka ujutru glasalo je 96.235.685 birača, od čega 35.333.768 lično, a 60.901.917 poštom, objavila je organizacija Američki izborni projekat.

To je 70 odsto od ukupnog broja izašlih birača na predsedničkim izborima 2016. godine, a s obzirom da se čekaj izveštaji iz još nekoliko država, pravo ranog glasanja će do utorka iskoristiti možda i 100 miliona ljudi.

To je neuporedivo više nego pre četiri godine, kada je do izbornog dana glasalo nešto više od 47 miliona birača, a u najvećoj meri je uslovljeno strahom ljudi od čekanja u redovima, s obzirom na izuzetno tešku situaciju sa epidemijom koronavirusa.

Predviđa se da će na ovim izborima glasati mnogo više od 138 miliona birača, koliko ih izašlo 2016. godine, i da će biti zabeležena najveća izlaznost od 1908. godine.

Zbog izuzetno velikog broja glasova poslatih poštom, pobednik izbora najverovatnije neće biti poznat u izbornoj noći, a na konačne rezultate bi moglo da se čeka i danima, jer u nekim državama ti glasovi ne mogu da počnu da se broje pre zatvaranja biračkih mesta 3. novembra.

Poslednje ankete, rađene 29. oktobra, pokazuju da je Džo Bajden na nacionalnom nivou zadržao prednost od osam procenata, ali se na osnovu toga ne mogu izvlačiti zaključci o pobedniku, jer u šest ključnih država Donald Tramp zaostaje minimalno, a u nekima ima prednost.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar