Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Povodom 54. godišnjice invazije snaga Varšavskog pakta i sovjetske okupacije tadašnje Čehoslovačke, Česi su počeli da šalju Ukrajini preko njene ambasade u Pragu simbolično uplate od po 1.968 kruna za nabavku oružja, kao pomoć u odbrani od agresije Rusije. Invazija snaga Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. odnela je 137 života Čeha i Slovaka koji su masovno izašli na ulice i protestovali, 500 je teže povređeno a stotine civila lakše.

Inicijativu je pokrenuo pravnik Petr Njemec kada je na društvenim mrežama pozvao Čehe da umesto da gledaju filmove o okupaciji, učine nešto za one koji se se našli u istoj situaciji kao kada su sovjetski tenkovi u noći između 20. i 21. avgusta 1968. pregazili Čehoslovačku da uguše reformske pokušaje Praškog proleća čiji je cilj bio „socijalizam s ljudskim likom“.

„Rusija i dalje gleda na Srednju i Istočnu Evropu kao na svoju imovinu sa kojom može da radi šta joj je volja. Nije slučajno da je Moskvu isprovocirao sličan razvoj, u Čehoslovačkoj pokušaj da se krene prema demokratiji a u Ukrajini nastojanje da se integriše u zapadne strukture“, kazao je na ceremoniji obeležavanja godišnjice okupacije ispred Češkog radija u Pragu premijer Petr Fijala.

On je upozorio je da rat u Ukrajini samo dokazuje „kraj iluzija o tome da je ruski imperijalizam nestao zajedno sa komunističkim režimom“.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan podsetio je da je invaziju na Čehoslovačku 1968. Kremlj nazvao „bratskom pomoći“, a gušenje mađarskih protesta u krvi 1956. „operacijom obnavljanja reda“.

„A sada se blizu čeških granica, istočno, odvija ‘specijalna vojna operacija’. Sve to ima jedan zajednički imenitelj – oteti deo tuđe teritorije, steći uticaj, steći moć. Ta imperijalna tendencija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza nije se promenila ni danas u Rusiji“, kazao je Rakušan.

Fijala: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini i oružjem i humanitarno

Premijer Fijala obećao je da će Češka nastaviti da pomaže Ukrajini i oružjem i humanitarno a nudi da već sada pomogne u obnovi te zemlje, tamo gde su porušene škole ili bolnice, kako bi Ukrajinci mogli lakše da žive.

„Nastavićemo jer smo svesni da je Ukrajina suočena sa nadmoćnijim. I samo ako im pomognu zemlje kao što je naša i zapadne demokratije Ukrajinci će moći da izdrže ruski nadmoćni pritisak“, kazao je Fijala.

Invazija snaga Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. odnela je 137 života Čeha i Slovaka koji su masovno izašli na ulice i protestovali, 500 je teže povređeno a stotine civila lakše.

Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

Lider opozicije, bivši češki premijer Andrej Babiš, podsetio je da je Čehoslovačka ostala i bez dela svoje elite koja je emigrirala ili ih je režim prinudio da emigriraju na Zapad.

„Češko društvo je 1968. godine bilo na putu ka slobodi. Umesto toga invazija je uništila ljudima sve nade i odgodila pad totalitarnog režima za 21 godinu“, napisao je Babiš. On je u mladosti bio komunistički kadar, označen u arhivima slovačke tajne policije za saradnika komunističke tajne policije StB, zbog čega se u Slovačkoj vodi pravni proces, a on nastoji da očisti svoje ime.

Nakon invazije iz Čehoslovačke se povukao samo deo sovjetskih snaga i ona se pretvorila u decenije okupacije. Poslednji sovjetski vojnik napustio je Čehoslovačku 1991. godine.

BONUS VIDEO: Savremenom tehnologijom do krova nad glavom: 3D kuća na Vltavi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar