Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/Pitalev Ilya / TASS / Profimedia/ Yegor Aleyev / TASS / Profimedia/Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

U Moskvi se dogodila još jedna čudna smrt ruskog oligarha, nekada bliskog prvog čoveku Rusije Vladimiru Putinu. Naime, Ravil Maganov predsednik Upravnog odbora ruskog giganta Lukoil-a, pod nerazjašnjenim okolnostima "pao" je sa šestog sprata bolnice u kojoj se lečio. Ali, ovaj moćnik nije jedini stradali čelnik Lukolila, jedne od retkih ruskih kompanija koja je otvoreno ustala protiv rata.

Prema nezvaničnim informacijama moćnih je pronađen u krugu bolnice, ispod prozora sobe u kojoj je ležao. Iz kompanije se još uvek nisu oglasili povodom ove nesreće, a nije poznato ni zbog čega je Maganov bio u bolnici.

Ono što baca sumnju da ovaj slučaj ima veze sa ruskim pohodom na Ukrajinu, jeste to što ovaj gigant mesecima unazad otvoreno kritikuje invaziju, ali i to što ovo nije prva smrt nekog od čelnika Lukoila.

Vladimir Putin i Ravil Maganov Foto:Pitalev Ilya / TASS / Profimedia

Naime, Lukoi koji je drugi najveći proizvođač nafte u Rusiji, jedna je od retkih kompanija u zemlji koja je apelovala na obustavu vatre.

Pročitajte još:

„Pozivajući na što skoriji prekid oružanog sukoba, izražavamo iskreno saosjećanje za sve žrtve koje su pogođene ovom tragedijom. Snažno podržavamo trajni prekid vatre i rešavanje problema kroz ozbiljne pregovore i diplomatiju“, piše u zvaničnom saopštenju kompanije iz marta ove godine, samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije.

Sumnjiva smrt još jednog milijardera iz Lukoila

Pre Maganova, pod nerazjašnjenim okolnostima, sredinom maja, stradao je i bivši izvršni direktor Lukoila Aleksandar Subotin.

Prvobitno je rečeno da je uzrok smrti Subotina srčani zastoj, međutim kasnije su se po medijima pojavile teorije da je milijarder navodno tražio pomoć šamana da „izleči mamurluk“.

Aleksandar Subotin
Aleksandar Subotin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Oligarh, koji je nakon što se povukao iz Lukoila osnovao brodarsku kompaniju, navodno je tretiran otrovom za žabe, koji mu je stavljen u rez koji je napravljen na njegovoj koži. Ubrzo potom, doživeo je srčani udar, nakon čega je dobio lek za smirenje od valerijane, prenosi Dejli mejl.

Mrtvog su ga navodno pronašli šamani Magua Flores (pravo ime Aleksej Pindjurin) i Tina Kordoba (pravo ime Kristina Teihrib).

Par je lečio klijente tako što priziva duhove, žrtvuje životinje i kupa ih u krvi petlova, a prošle godine optuživani su da su zlostavljali šminkerku i blogerku tokom putovanja u Meksiko.

Jedan od najbogatijih Rusa dao neopozivu ostavku u kompaniji

Leđa Putinu okrenuo je i nekadašnji direktor i osnivač Lukoila Vagit Alekperov koji je napustio ovu kompaniju sredinom aprila.

Vagit Alekperov
Vagit Alekperov Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Alekperov je kompaniju napustio više iz praktičnih nego moralnih razloga. Naime, od početka invazije izgubio 3,5 milijardi dolara, dok su deonice kompanije pale za 19 odsto.

Alekperov je jedan od desetoro najbogatijih Rusa, a procenjena neto vrednost njegovog bogatstva iznosi vrtoglavih 24,9 milijardi dolara.

Procenjuje se i da je od svih ruskih preduzetnika od početka invazije izgubio najviše – čak 6,2 milijarde dolara, a deonice njegove kompanije pale su ukupno za oko 33 odsto.

BONUS VIDEO Bombardovanje Harkova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram