Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore poručuju da se u izborni proces u ovoj državi ovog puta javno uključila i Ruska pravoslavna crkva, preko svog predsednika za spoljne veze crkve, mitropolita (volokolamskog) Ilariona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, crnogorski ambasador u Moskvi pokušao je da ga „lično ubedi u valjanost našeg Zakona o slobodi veroispovesti“, prenosi Sputnjik.

„Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji je samo na profesionalan, diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa predmetnim Zakonom, kao što su, uostalom, to uradili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim verskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima. To što mitropolit Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijašije, kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primenjuju za njihovo ostvarivanje“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da u stavovima mitropolita Ilariona „ima mnogo više politike, nego li duhovnosti“.

„Nisu izostala politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi. Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja, utemeljena u pan-slavističkoj i etno-filetističkoj ideologiji, u jednoj maloj, sekularnoj državi u kojoj građani pravoslavne veroispovesti čine ogromnu većinu toliko je aspurdna, da je ne vredi ni komentarisati. Meta ovakvih izjava uvek ostaje jedna te ista – nastojanje da se promenom odnosa političkih snaga u našoj zemlji stane na kraj spoljnopolitičkoj orijentaciji Crne Gore ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar