Foto:shutterstock

Kako su brojni poslanici i parlamentarni zvaničnici otkrili za Politiko, nekolicina britanskih poslanika koristi parlamentarna putovanja u inostranstvo kao priliku za prikriveno korišćenje usluga prostitutki i prekomerno opijanje. Sada u javnost izlaze novi detalji koji to i potvrđuju.

Naime, jedan od bivših poslanika konzervativaca, sada član Doma lordova, pitao je domaćine na putovanju u jugoistočnu Aziju kako da najbrže dođe do javne kuće, otkrio je jedan od izvora.

Upravo su članovi ove poslaničke grupe izazvale zabrinutost jer imaju tendenciju da redovno putuju u inostranstvo uz finansiranje stranih vlada ili privatnih kompanija.

„Postoji i slučaj da su torijevac i bivši ministar navodno ostali da rade nakon što se parlamentarna delegacija vratila kući, a sve kako bi nastavili nezakonite radnje. Pokazao je interesovanje za lepe i mlade devojke. Već je postala navika da se posle zvaničnih poseta ostane sam“, rekle su kolege.

Foto:Shutterstock

U okviru istrage, Politico je razgovarao sa više od deset vladinih zvaničnika i poslanika u Velikoj Britaniji i inostranstvu, koji su potvrdili navode o pijanom, razvratnom i seksualno neprikladnom ponašanju određenih poslanika i kolega na takvim putovanjima.

Izvori navode da su zbog ovog obrasca ponašanja međunarodni partneri gledali da prilikom poseta Britaniji ili zajedničkim putovanjima, prenatrpaju dnevni red sa što više poseta i sastanaka kako bi skratili slobodno vreme za potencijalno loše ponašanje.

Inače, putovanja koja zastupnici obavljaju u okviru svoje delatnosti moraju biti upisana u registar interesa, ali kao i ostala, ne podležu nikakvoj formalnoj proceduri.

Foto:Shutterstock

Prostitutke, alkohol, prejedanje…

Do sada je u javnost isplivala hrpa kontraverznih proča.

Navodno je jedan od konzervativaca obezbedio korišćenje seksualne radnice tokom posete Kini, što su drugi poslanici u šali nazvali kao „dobijanje buketa cveća u sobi“.

Pročitajte još:

U odvojenoj poseti odbora obližnjoj evropskoj zemlji, troje poslanika se nije pojavilo na sastanku za doručak koji je organizovala ambasada nakon što su se napili prethodne noći.

Na istom putovanju, poslanik Torijevaca povisio je ton na člana diplomatskog osoblja u neprekidnoj tiradi.

Postoje i navodi da su poslanici zahtevali od stranih vlada da finansiraju i u potpunosti pokriju putne troškove u inostranstvo, ponekad idući tako daleko da kao trošak navode šampanjac i obilne obroke.

Takođe, bivši poslanik laburista Kristijan Mateson bio je primoran da podnese ostavku prošlog meseca nakon što je potvrđena tužba protiv njega zbog seksualne zloupotrebe. Bivša članica njegovog osoblja tvrdi da ju je pozvao na tajni put u Gibraltar, za koji je Nezavisna komisija za ponašanje poslanika utvrdila da je seksualno motivisan.

Mateson je negirao optužbe protiv njega i tvrdi da ne postoji bilo kakav nagoveštaj da je učestvovao u bilo kakvom nedoličnom ponašanju osim potvrđene žalbe.

BONUS VIDEO Dekriminalizacija prostitucije: Kažnjavati samo korisnike usluga