Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Opoziciona stranka Most predala je u Saboru potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje kovid potvrda i "štabokratije", odnosno prebacivanje vlasti sa Nacionalnog štaba na Sabor.

PROČITAJTE JOŠ:

Kutije s potpisima i zahteve za raspisivanje referenduma “mostovci“ su predvođeni Nikolom Grmojom predali predsedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, prenela je Hina.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Jandroković je, nakon što je Most predao potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju kovid potvrda i ““štabokratije““, izrazio uverenje da će Odbor za Ustav zatražiti da se Ustavni sud izjasni da li su referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

„Lično mislim da će Odbor za Ustav uputiti plenarnoj sednici zahtev da se od Ustavnog suda traži stav da li su pitanja u skladu s Ustavom“, rekao je Jandroković novinarima.

Potvrdio je i da će brojanje potpisa ovoga puta pratiti posmatrači.

„Biće sigurno posmatrača, kako nijedna strana ne bi mogla da dovodi u pitanje relevantnost odluke o brojanju potpisa“, kazao je Jandroković.

On je ranije objasnio i proceduru raspisivanja referenduma, te naveo da on prema pravilima treba da bude održan između 20 i 40 dana nakon raspisivanja.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar