Izbeglice Ukrajina
Izbeglice iz Ukrajine Foto:EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Rusija je objavila da uspostavlja lokalni prekid vatre u više ukrajinskih gradova od utorka u 7.00 GMT (8.00 po srednjeevropskom vremenu) kako bi dozvolila evakuaciju civila preko humanitarnih koridora.

„Ruska Federacija objavljuje prekid vatre od 10.00, moskovsko vreme (8.00 srednjeevropsko) 8. marta“ za evakuaciju civila iz Kijeva kao i iz gradova Sumi, Harkov, Černigov i Marijupolj, saopštilo je odeljenje ruskog ministarstva odbrane zaduženo za humanitarne operacije u Ukrajini, a prenele su ruske novinske agencije.

U saopštenju se ocenjuje da je situacija u velikom broju mesta na skoro citavoj teritoriji Ukrajine, pre svega u velikim gradovima, dobila karakter humanitarne katastrofe zbog nelikvidnosti i nesposobnosti Kijeva da obezbedi funkcionisanje humanitarnih koridora, prenosi agencija RIA Novosti.

Ističe se da je Rusija je u potpunosti obezbedila obuku i obezbedenje na planiranim rutama tokom ranije najavljenih humanitarnih operacija evakuacije civila i stranih državljana.

Treća runda pregovora Rusije i Ukrajine održana je večeras, kada je prema ukrajinskom pregovaraču postignut određen napredak oko humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut na našem lajv blogu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Stevan Nedeljković_ Ne nazire se kraj ratu u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar