Olimpijski krugovi Olimpijada Olimpijske igre
Olimpijski krugovi Foto:REUTERS/Kai Pfaffenbach

Međunarodni olimpijski komitet nije prihvatio predlog da na sutrašnjem otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju sportisti Slovenije pored nacionalne zastave nose i zastavu Evropske unije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Taj predlog su predsedniku MOK-a Tomasu Bahu poslali potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas i slovenački premijer Janez Janša, a slovenački tim je izabran zato što ta država trenutno predsedava Savetom Evropske unije, preneo je Politiko.

U saopštenju MOK-a se navodi da „jedan olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan grb i jednu himnu, pod uslovom da su ih odobrili nacionalni Olimpijski komitet i potvrdio Izvršni komitet MOK“.

„Iz očiglednih razloga izuzeci nisu dozvoljeni, jer bi se u protivnom MOK suočio sa brojnim zahtevima institucija koje, kao i Evropska unija, dele vrednosti koje su srž Olimpijskih igara“, navodi se u saopštenju.

U pismu predsedniku MOK-a Šinas i Janša su ukazali da bi dopuštanjem da slovenački sportisti nose zastavu EU oni postali „ambasadori evropskog jedinstva i vrednosti koje su u temelju Unije, a poklapaju se sa osnovnim načelima olimpijskog pokreta“.

U saopštenju MOK se, međutim, ističe da svi sportisti koji dolaze na Igre dele zajedničke vrednosti Evropske unije i Olimpijskih igara.

BONUS VIDEO Medalje na Olimpijadi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram