Foto: EPA-EFE/KCNA

Poslednjih dana svet spekuliše o zdravstvenom stanju severnokorejskog diktatora Kim Džong Una, koji je prema pisanju tamošnjih medija, operisan. Ukoliko je Kim ozbiljno bolestan, postavlja se pitanje ko bi iz porodice mogao da ga nasledi.

Uz sestru, kao ozbiljnog kandidata navodi se i nećak koji se školovao u Hercegovini.

Medijski napisi o navodnom lošem zdravlju severnokorejskog vođe Kim Džong Una, doveli su do nagađanja oko toga ko bi mogao naslediti 36-godišnjaka u slučaju da nakon negovog osmogodišnjeg vladanja zemljom nešto pođe po zlu, prenosi Jutarnji list.

CNN je objavio da je severnokorejski lider u životnoj opasnosti nakon operacije, ali te su natpise mediji u Kini i Južnoj Koreji nazvali preteranima ističući da nema neuobičajenih znakova kada je reč o zdravstvenom stanju Kim Džong Una. Bilo kako bilo, spekulacije o potencijalnom nasledniku već su krenule, naročito s obzirom na to da Kim Džong nije službeno odredio naslednika. Kako su Kimova deca još uvek premlada, a nijedan preživeli član vladajuće porodice nema „čist“ put do vodeće pozicije u državi, Bloomberg navodi koje bi četiri osobe potencijalno mogle naslediti mladog diktatora.

Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH / POOL

Sestra Kim Jo Džong

Negde na pola puta između kraljevske izaslanice i ličnog asistenta, Kim Jo Džong nametnula se kao jedna od najbližih pomoćnica svoga starijeg brata. Ona je ranije ovog meseca ponovo imenovana za zamenicu u politbirou Radničke stranke Koreje, vladajuće stranke u Severnoj Koreji. Tim imenovanjem postala je jedina druga članica porodice Kim koja barata bilo kakvom pravom moći unutar režima.

Iako je postala prva članica porodice Kim koja je posetila Seul i pratila svog brata na sastancima sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom i predsednikom Kine Đinpingom, radila je i prizemne poslove poput gašenja Kimove cigarete tokom pauze na putovanju vozom za Kinu. Nije jasno hoće li patrijarhalna elita Severne Koreje podržati mladu ženu kao idućeg „vrhovnog vođu“ zemlje.

Foto: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL

Sin Kim Džong-una

Muški naslednik predstavljao bi konvencionalnu opciju budući da je i sam Kim tako došao na vlast nakon svoga oca Kim Džong-Ila, koji je pak vlast nasledio od osnivača Severne Koreje Kim il-sunga. Južnokorejski obaveštajci kažu da se Kim 2009. godine oženio bivšom pevačicom Ri Sol-ju, a smatra se da imaju troje dece.

Pročitajte još:

Postoji, doduše, jedan mali problem. Nijedno od to troje dece još uvek nije službeno spomenuto u državnim medijima. Južnokorejske dnevne novine DongA Ilbo tvrde da je njihovo najstarije dijete, sin rođen 2010. godine. Bivši košarkaš Denis Rodman 2013. je rekao da je tokom posete Severnoj Koreji u rukama držao Kimovu kćer Ju Ae.

Ako bi Kim za naslednika ili naslednicu imenovao jednog od svojih potomaka, oni bi državu mogli preuzeti tek sa 18 godina, a dotad bi njome vladao regent.

Foto: EPA/YNA

Nećak Kim Han-Sol

Da se njegov otac Kim Džong-Nam nije posvađao s Kim Džong-Ilom i otišao u egzil u Makao, 25-godišnji Kim Han-Sol danas bi možda već bio proglašen naslednikom.

Kim Džong-Nm stariji je polubrat Kim Džong Una i svojevremeno je bio njegov najveći rival. Poznat po ljubav prema kockanju, Kim Džong-Nam znao je da kritikuje režim svoga mlađeg polubrata.

Nadanja Kim Han-Sola da će se jednog dana možda vratiti u Pjongjang ugašena su 2017. godine kada su dve žene u luci u Kuala Lumpuru nervnim agensom VX-om ubile njegovog oca. Kineska policija je kasnije uhapsila nekoliko Severnokorejaca koji su navodno poslati u Peking da ubiju Kim Han-Sola.

Trenutno se ne zna lokacija Kim Han-Sola koji je inače bio polaznik međunarodne škole u Mostaru.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Brat Kim Džong-Čol

Jedini preživeli Kimov brat verovatno nikada neće konkurisati za mesto „vrhovnog vođe“ budući da ga gitara zanima više od politike. Dae Jong Ho, svojevremeno jedan od čelnih ljudi u severnokorejskoj ambasadi u Londonu, koji je prebegao u Južnu Koreju, rekao je da Kim Jong-čol nema nikakvu titulu i da je samo jako talentovan za gitaru.

Muškarac pod pseudonimom Kenji Fudžimoto koji za sebe tvrdi da je bio lični suši kuhar Kim Džong-ila, tvrdi da je bivši vladar Severne Koreje svog srednjeg sina oduvek smatrao „ženskastim“. Južnokorejska televizija KBS 2011. je snimila Kim Džong-čola na koncertu Erika Kleptona u Singapuru.

O Kim Džong-čolu se ništa ne zna, osim da je studirao u Švajcarskoj i da voli košarku kao i njegov brat Kim Džong-Un.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar