Foto: Profimedia.rs

SAD prati informacije tajnih službi prema kojima je severnokorejski lider Kim Džong Un u smrtnoj opasnosti nakon operacije, prenosi CNN izjavu neimenovanog američkog zvaničnika za kojeg navode da ima direktna saznanja o događaju.

Kim Džong Un je propustio rođendan svog dede što je podstaklo spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju. Poslednji je put viđen četiri dana pre toga toga, 11. aprila, prenosi Index.hr.

Još je jedan američki zvaničnik CNN-u potvrdio da postoji zabrinutost oko zdravstvenog stanja Kim Džong Una, no teško je proceniti koliko je sve ozbiljno.

Mediji već spekulišu da bi jedan od kandidata za preuzimanje njegovog trona mogla da bude njegova sestra Kim Jo Džong, a pojedini navode će vlast preuzeti partijski lider.

Foto: EPA-EFE/JORGE SILVA / POOL

Južnokorejski Dejli NK objavio je da je severnokorejski vođa nedavno podvrgnut jednoj vrsti kardiovaskularnog zahvata zbog pušenja, debljine i previše rada i da se nakon zahvata oporavlja u vili u Hjangsanu.

Nakon što se navodno zdravstveno stanje Kim Džong Una poboljšalo, većina njegovog lekarskog tima vratila se 19. aprila u Pjongjang, a samo je deo njih ostao da nadgleda njegov oporavak, piše Dejli NK. CNN nije uspeo da potvrdi navode tih novina.

Politički stručnjaci ne mogu s tačnošću da procene da li je Kimovo odsustvo znak neke ozbiljne bolesti ili loše političke situacije. Moglo bi biti tako, no ni ne mora.

Naime, Kim Džong II je 2008. izostao s parade kojom se slavila 60. godišnjica Severne Koreje te su mediji počeli pisati da je verovatno lošeg zdravlja. Kasnije je otkriveno da je imao moždani udar, nakon čega mu se stanje nastavilo pogoršavati sve do smrti 2011.

Kim Džong Un prestao se pojavljivati u javnosti na više od mesec dana u 2014. godini, što je također podstaklo nagađanja o njegovom lošem zdravlju. No, ubrzo se vratio koristeći štap za hodanje, a južnokorejska obaveštajna služba rekla je da mu je uklonjena cista s gležnja, prenosi Index.hr

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram