Vojni kamion‚ Mjanmar Foto: EPA-EFE/MAUNG LONLAN

Mjanmarska vojska izvršila je niz masovnih ubistva civila u julu, navodi BBC i dodaje da je, prema istrazi tog britanskog javnog servisa, ubijeno najmanje 40 muškaraca.

Očevici i preživeli su rekli da su vojnici, od kojih su neki imali 17 godina, priveli seljane pre nego što su ih odvodili i ubijali.

Video snimak i fotografije sa mesta incidenata pokazuju da je većina ubijenih prvo mučena, a onda zakopana u plitke grobove.

Ubistva su se dogodila u julu, u četiri odvojena incidenta u Kaniju, uporištu opozicije u okrugu Sagaing u centralnom Mjanmaru.

Vojska je naišla na otpor civila otkako je osvojila vlast u februarskom puču, kada je svrgnuta vlada premijerke Aung San Su Chi.

Pročitajte još:

BBC navodi da je razgovarao sa 11 očevidaca u Kaniju i uporedio njihova svedočenja sa video snimcima i fotografijama koje je sakupio „mjanmarski svedok“, član britanske NVO koji istražuje kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Najveći broj ubistava dogodio se u selu Jin, gde je najmanje 14 muškaraca mučeno ili pretučeno nasmrt, a njihova tela su bačena u jarak.

Očevidac iz Jina je rekao za BBC da su muškarci vezani konopcima i tučeni, pre nego što su ubijeni.

„Nismo mogli da gledamo, pa smo spustili glave dole, plakali“, rekla je jedna žena, čiji su brat, bratanac i zet ubijeni.

Ona je dodala da su žene molile vojsku da ne rade to, ali da ih nisu slušali.

„Pitali su žene: “Da li su vaši muževi među vezanima? Ako jesu, pozdravite se, poslednji put“. Potom su kamenovani, udarani kundacima i mučeni ceo dan. Neki vojnici su izgledali mlado, možda su imali oko 17 ili 18 godina, ali neki su bili baš stari. Bila je i žena sa njima“, kazala je jedna od preživelih iz sela.

BBC je za ove optužbe pitao portparola vojske i zamenika ministra za informacije, generala Zo Min Tuna, koji nije negirao da su vojnici izvršili masovna ubistva.

„Moguće je da se desilo. Kada nas tretiraju kao neprijatelje, imamo pravo da se branimo“, odgovorio je general.

BONUS VIDEO: Vodeni topovi i kamenice na poljsko-beloruskoj granici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar