Foto: EPA-EFE/STRINGER

Najmanje četvrtina stanovništva najmanje države u Mjanmaru Kaja napustla je svoje domove zbog borbe sa vojnom huntom koja je preuzela vlast u februaru, što izaziva strah od moguće humanitarne katastrofe, uključujući hiljade civilnih žrtava, rekao je danas specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrus.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na huntu i oduzme joj neophodne resurse kako ne bi mogla da „nastavi brutalne napade na narod Mjanmara“.

„U državi Kaja može da dođe do masovnog umiranja od gladi i bolesti jer je najmanje 100.000 ljudi, koji su pobegli u šumu posle bombardovanja koje su izvele vojne snage, sada je bez hrane, vode i lekova,“ rekao je on u izjavi objavljenoj na Tviteru.

Država Kaja ili Karen, nalazi se u istočnom Mjanmaru duž granice sa Tajlandom i ima između 350.000 i 400.000 stanovnika.

Kancelarija UN-a u Mjanmaru saopštila je juče da je civilnom stanovništvu u Kaji hitno potrebna hrana, voda, sklonište, gorivo i zdravstvena zaštita i upozorila da „ova kriza tera ljude da prelaze međunarodne granice u potrazi za sigurnošću, što je već viđeno i u drugim delovima zemlje“.

Pripadnici etničke Karen zajednice iz Mjanmara pobegli su u Tajland u martu i aprilu posle vazdušnih udara majanmarske vojske.

Vojska, koja je zbacila izabranu vladu Aung San Su Ći, suočila se prvo sa masovnim protestima, ali posle represije i ubistava mirnih demonstranata, u gradovima i selima pojavila se oružana pobuna.

Prema Mjanmarskom udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, više od 850 demonstranata ubijeno je tokom demonstracija, mada vojna vlast tvrdi da je broj žrtava za dve trećine manji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar