Foto: EPA-EFE/STRINGER

Mjanmarske snage sigurnosti usmrtile su sedmogodišnju devojčicu, koja je postala najmlađa poznata žrtva represije nakon prošlomesečnog vojnog puča, navelo je lokalno stanovništvo, prenosi BBC. Članovi porodice rekli su da je devojčica ubijena u svojoj kući u gradu Mandalaju.

Mjanmar su zahvatili protesti otkako je vojska preuzela kontrolu 1. februara.

Humanitarna organizacija „Save the Children“ kaže da je više od 20 dece među desetinama onih koji su ubijeni.

Vojska navodi da je u protestima ubijeno 164 ljudi, dok aktivistička grupa Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) ističe da broj poginulih iznosi najmanje 261.

Vojska je ranije 23. marta izrazila tugu zbog smrti demonstranata, ali ih je i optužila za uvođenje anarhije u zemlju. Portparol vojske rekao je da su demonstranti odgovorni za nasilje i paljenje vatre.

Osoblje pogrebne službe u Mandalaju reklo je da je sedmogodišnjakinja umrla od rane od metka u opštini Čan Mja Tazi.

Lokalni medij Myanmar Now izvestio je da su vojnici pucali na njenog oca, ali su udarili devojčicu dok mu je sedila u krilu u njihovoj kući.

Dete je identifikovano kao Kin Mjo Čit. Pomoćnici su rekli da je spasilački tim požurio da joj pruži pomoć, ali nisu uspeli da je spasu.

Članovi porodice kažu da je i devojčicin 19-godišnji brat takođe uhapšen.

Vojska nije komentarisala izveštaje.

„Save the Children“ u izjavi navodi da je „užasnut“ smrću devojčice, koja je usledila dan nakon što je, kako se navodi, u Mandalaju poginuo 14-godišnji dečak.

„Smrt ove dece posebno je zabrinjavajuća s obzirom na to da su navodno poginula dok su bila kod kuće, gde su trebala biti sigurna. Činjenica da se toliko dece ubija gotovo svakodnevno, sada pokazuje da snage sigurnosti potpuno zanemaruju ljudsko pravo na život“, rekla je grupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare