Komercijalni dronovi koje Ukrajina koristi za napade rade na poznatim radio frekvencijama, što ih čini veoma podložnim ometanju. Izveštaj britanskog trusta mozgova RUSI sugeriše da je rusko elektronsko ratovanje uništilo 90 odsto ukrajinskih dronova u ranim fazama rata. Sada se, međutim, čini da su se stvari promenile, a sposobnost Rusije da ometa dronove je neutralisana pametnom, trenutno misterioznom tehnologijom koju Ukrajina koristi.

Ometanje je uvek predstavljalo problem zbog korišćenja jeftinih kvadrokoptera u ratu. Potrošački kontrolori dronova rade na poznatim, zakonski kontrolisanim frekventnim opsezima. Sve što ometač treba da uradi je da emituje dovoljno radio buke na istoj frekvenciji kao i kontrolor drona, a kontrolni signal nestaje u statičkoj mećavi i prestaje da reaguje. I kako je rat odmicao, Rusija je podizala sve moćnije i sofisticiranije ometače za dronove koji su usmeravali artiljerijsku vatru na njihove položaje i bacali granate u njihove rovove.

Foto:Ukraine’s Operational Command ‘South’ /Handout via REUTERS

Jedan operater dronova rekao je Gardijanu da su krajem prošle godine dronovi mogli da lete 6 km izvan linije fronta, ali su u Bahmutu nedavno leteli „maksimalno 1 km, ponekad nije bilo moguće preći granicu“.

Istu priču su pričali brojni operateri dronova, a ovo stalno smanjenje operacija je odjeknulo u medijima kada se jedan ukrajinski pukovnik žalio u jednom novinskom intervjuu u martu da su kvadrokopteri koje je koristila pešadija trajali „pola dana“, u poređenju sa onima koje je koristila artiljerija koji mogu da idu dalje od linije fronta i imaju rok trajanja od mesec dana, prenosi Forbs.

Izveštaj RUSI iz maja sugeriše da Ukrajina gubi 10.000 dronova mesečno, uglavnom zbog ometanja. Čini se da je Ukrajina u stanju da izdrži ovaj nivo gubitaka bespilotnih letelica, ali je možda ozbiljniji efekat na operacije. Kada dronovi ne mogu da lete, usmeravanje artiljerije postaje znatno teže.

Izveštaji sa obe strane pokazuju da se gura više ometača na teren kako bi se suprotstavili pretnji dronovima, i čini se da su oni imali efekta. Čini se da je rusko ometanje čak uticalo na JDAM bombe koje su isporučile SAD.

Međutim, čini se da su se u poslednjih nekoliko nedelja stvari promenile. Videli smo značajan porast novih video snimaka dronova tokom kontraofanzive, koji prikazuju male bespilotne letelice kako usmeravaju artiljerijsku vatru i bombarduju ruske rovove i vozila, dok se čini da male FPV kamikaze uklanjaju značajan broj ruskih tenkova. Ovo je iznenađujuće jer kontraofanziva znači da ukrajinske bespilotne letelice moraju da guraju sve dalje u područje pod ruskom kontrolom da bi izvršile svoje misije.

Foto:Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia; kshykov Mykola/Ukrinform/ABACA; FADEL SENNA / AFP / Profimedia;

Umesto da budu potpuno uništene, ukrajinski bespilotne letelice izgledaju kao da su ponovo oživele. Kako je to moguće?

Odgovor se barem nagoveštava u titlovanom videu koji je postavio Nikola Volohov, poznat kao komandant jedinice dronova Tera, koja je postavila mnogo video snimaka borbenih dejstava. U video snimku Volohov uglavnom govori o različitim tipovima dronova koje je koristila njegova jedinica. On takođe pominje eksperimente svojih jedinica sa upotrebom FPV dronova kao ronilačkih bombardera, što je tehnika koja se pojavila tek nedavno.

Zatim pominje elektronsko ratovanje.

„Naišli smo na probleme u komunikaciji. Dugo vremena protivnik je dominirao nad nama“, kaže Volohov i opisuje poznati obrazac sve većeg ometanja. U Hersonu su dronovi Tera mogli napredovati 8 kilometara, ali stvari su se ubrzo pogoršale kada su se preselili u Bakhmut.

“Po dolasku ovamo bilo je 4 kilometra, nakon određenog vremenskog perioda smanjeno je na 2…”, dodao je.

Foto: EPA-EFE/DEFENCE MINISTRY PRESS/
GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/SERGEY DOLZHENKO/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Ali, kako primećuje Volohov, stvari su se sada promenile.

„Ali ovaj problem je prevaziđen i sada ga nema kod nas. Nema problema! Mogao bih da vam pokažem, ali verovatno neću, jer postoji izvesno naše znanje. Ne bih želeo da to otkrivam“, istakao je.

Gleda van ekrana, kao da postoji deo opreme koji razmišlja da pokaže novinarima, ali ipak odustaje od ovog poteza.

„Možda ću vam sve o tome ispričati kasnije“, kaže Volohov, a zatim se vraća na sumiranje dronova.

Prethodno su ukrajinski operateri dronova naučili kako da modifikuju firmver na svojim dronovima da bi se suprotstavili DJI-jevom AeroScope alatu, koji locira kvadkoptere i njihove operatere. Da bi olakšali stvari operaterima dronova, ukrajinski inženjeri su napravili crnu kutiju pod nazivom Olga koja se uključuje u USB port dronova i automatski vrši neophodne promene. Ovo ažuriranje znači da umesto da prenose svoje stvarne lokacije, bespilotne letelice tvrde da su na nultoj geografskoj širini, nultoj geografskoj dužini, mestu poznatom kao Nul Ajlend.

Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

PROČITAJTE JOŠ:

Ometanju je teže suprotstaviti se, ali postoji mnogo poznatih tehnika iz vojnog sveta, kao što je upotreba nekoliko antena za stvaranje visoko usmerenog prijemnika koji može da eliminiše ometanje. Ali ne zna se tačno koji od pristupa Ukrajina koristi – ako ih ima.

U elektronskom ratovanju ništa nije trajno

„Svakako je verovatno da su pronašli način da se suprotstave ruskom ometanju neko vreme“, kaže Tomas Vington, vojni analitičar specijalizovan za elektronsko ratovanje, ali on naglašava da sve što Ukrajinci urade neće biti trajno rešenje. Elektronsko ratovanje je neprekidna trka u naoružanju, jer se svaka kontramera susreće sa novom merom u beskrajnoj igri mačke i miša.

Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Drugi izvori pominju glasine o ukrajinskim projektima za suzbijanje ometanja, ali svi koje su novinari Forbsa kontaktirali radije ne bi da odaju ništa u ovoj fazi. Biće mnogo priča ispričanih posle rata, ali za sada je tajna kako Ukrajina pobeđuje ometanje dronova.

Volohov i drugi na ukrajinskoj strani veruju da mogu da nastave da koriste komercijalne bespilotne letelice kako bi naneli udarce ruskim snagama. Verovatno će biti još zaokreta u trci u naoružanju dronova — klatno se može ponovo zamahnuti ka ometačima i dronovi se mogu ponovo gurnuti nazad. Za sada pobeđuju kvadrokopteri.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar