Foto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Advokat članice Koordinacionog saveta beloruske opozicije Marije Kolesnjikove, koja se nalazi u pritvoru, Ljudmila Kazak privedena je, jer je počinila administrativni prekršaj, saopštila je pres-služba Glavne uprave unutrašnjih poslova MUP-a Belorusije.

Ranije je na društvenim mrežama objavljen da Kazakovu nije moguće dobiti telefonom i da se nije pojavila na sudskom zasedanju. Muž Kazakove prijavio je njen nestanak policiji.

 

Marija Kolesnjikova je privedena u noći između 8. i 9. septembra, kada su druga dvojica članova Koordinacionog saveta uspela da prebegnu u Ukrajinu. Kolesnjikova je nedavno izjavila Istražnom sudu da je spremna da dâ iskaz o tome da su nasilno pokušali da je proteraju iz Belorusije, a takođe je opisala šta joj se zapravo dogodilo.

Ona je zahtevala da se pokrene krivični postupak protiv pripadnika KGB Belorusije, Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Belorusije na osnovu krivičnih dela „otmica, nezakonito lišavanje slobode, pretnje ubistvom“ (članovi 182, 183, 186 Krivičnog zakonika Belorusije“.

Kolesnikova je optužena zbog krivičnog dela pozivanja na oduzimanje vlasti u zemlji. Lokalni sud u Minsku odlučio je da Kolesnjikova ostane u pritvoru.

Inače, Aleksandar Lukašenko položio je u sredu zakletvu za novi, šesti mandat predsednika Belorusije, na iznenadnoj inauguraciji bez prethodne najave.

Ceremonija, koja se obično najavljuje unapred kao veliki državni događaj, u Palati nezavisnosti u Minsku, ovoga puta pozvano je samo nekoliko stotina zvanica.

Inauguracija je usledila posle spornih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko, kako je službeno objavljeno, osvojio više od 80 posto glasova.

Rezultate izbora ne priznaju opozicija, a ni veći deo zapadnih zemalja. Opozicionari višegodišnjeg lidera Belorusije optužuju za nameštanje rezultata izbora. U zemlji se sedmicama održavaju protesti protiv Lukašenka i izbornih rezultata.

Belorusija se suočava sa mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog spornih izbora nakon kojih je usledilo nasilno razbijanje protesta gde je tražena ostavka Lukašenka.

Iz UN-a su prošle sedmice naveli kako je više od 10.000 bilo „agresivno uhapšeno“ nakon izbora, te kako je prijavljeno više od 500 slučajeva mučenja i hiljade slučajeva „zverskog premlaćivanja“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare