Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Minsk je spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom ''Rajanera'' zainteresovanim stranama, ali još nije bilo nikakvih zahteva iz zemalja članica Evropske unije, rekao je sinoć beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.

PROČITAJTE JOŠ:

„Spremni smo da prosledimo svaku informaciju u vezi sa incidentom i da sprovedemo transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci“, rekao je Makej, prenosi Tas s.

On je precizirao da je Belorusija spremna da pozove pre svega eksperte iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport kako bi sproveli istragu.

Naglasio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu, prenosi Tanjug.

„Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari“, poručio je Makej.

Lideri EU sa samita u Briselu trebalo bi da pozovu na međunarodnu istragu o ovom incidentu, ali i da razmotre poziv svim EU avioprevoznicima da izbegavaju prelet preko teritorije Belorusije kao i zabranu preleta EU vazdušnog prostora beloruskim avio-kompanijama i sprečavanje njihovog pristup aerodromima u EU.

Avion kompanije „Rajaner“ morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar