Foto:Ben Stansall/Pool via REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi u Londonu na razgovorima sa kolegama iz zemalja G7, u kojima su, tokom trodnevnih formalnih sastanaka i sporednih diskusija, verovatno teme pandemija koronavirusa, Rusija i Kina.

Pročitajte još:

O Iranu i Severnoj Koreji, dve države čiji su nuklearni programi bili fokus pregovora poslednjih godina, trebalo bi da bude razgovarano na radnoj večeri dobrodošlice u ponedeljak uveče.

Blinkenovi sporedni sastanci u ponedeljak uključuju razgovore sa japanskim ministrom spoljnih poslova Tošimitsuom Motegijem, južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čungom Eui-jongom, brunejskim ministrom spoljnih poslova II Datum Erivanom Jusofom, indijskim ministrom spoljnih poslova Subrahmaniamom Đaišankom i britanskim ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom.

„UK, naš neizostavni saveznik, bilo je pre osam godina poslednji put bio domaćin Predsedništva G7“, napisao je Blinken na Tviteru nakon dolaska u Britaniju.

„Dobro je vratiti se među partnere i saveznike na ove diskusije“, dodao je.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se Rab i Blinken na svom sastanku konsultovati o Avganistanu, Iranu, Kini i trgovini.

Razgovori ministara G-7 postavljaju temelj samitu lidera tih zemalja u junu, takođe u Britaniji.

Američki Stejt department saopštio je da će ovonedeljni sastanci biti prilika za razgovor o „unapređivanju ekonomskog rasta, ljudskih prava, sigurnosti hrane, rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i devojaka“.

Pored Britanije i Sjedinjenih Država, G7 uključuje i Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan. Australija, Indija, Južna Afrika, Južna Koreja i Brunej takođe učestvuju u ovonedeljnim razgovorima.

Nakon sastanaka G-7, Blinken bi trebalo da otputuje u Ukrajinu kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim visokim vladinim zvaničnicima.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u saopštenju da će Blinken „ponovo potvrditi nepokolebljivu američku podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu pred ruskom agresijom koja je u toku“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar