Foto: Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ministri spoljnih poslova grupe G7, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, osudili su gomilanje ruskih snaga pored granice s Ukrajinom i u regiji Krima.

„Ti pokreti velikih snaga, bez prethodne najave, preteće su i destabilizirajuće aktivnosti“, stoji u zajedničkoj izjavi koje je objavilo britansko ministarstvo spoljnih poslova.

„Pozivamo Rusiju da zaustavi provokacije i odmah smiri napetosti u skladu s međunarodnim obavezama“, dodaje se u izjavi.

Ministri su potvrdili podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i pohvalili „suzdržanost Ukrajine“ u novim napetostima.

Kijev optužuje Rusiju da je na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40.000 vojnika, kao i više od 40.000 na Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

Ukrajina strahuje da Kremlj podstiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv spoljašnjeg neprijatelja uoči parlamentarnih izbora u septembru, kao i da odvrati pažnju od unutrašnjih pitanja, poput pritvaranja opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, rekao je prošle nedelje ukrajinski funkcioner bezbednosti Rojtersu.

Rusija pak tvrdi da Kijev priprema ofanzivu protiv pobunjenika i preti da će priskočiti u pomoć stanovništvu u separatističkim zonama, gde su podeljene stotine hiljada ruskih pasoša.

Putin je u petak optužio Ukrajinu za „opasne provokacije“ u Donbasu. Kremlj je objavio da Rusija ima slobodu da seli svoje oružane snage na svojoj teritoriji kako smatra da je najbolje za njenu obranu.

Rusija je takođe poslala upozorenje zemljama da ne prodaju oružje Kijevu.

(Izvor: Hina)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar