Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen upozorila je danas u Briselu da zapadni saveznici moraju da zauzmu jedinstven stav prema poslovnim praksama Kine.

„Imamo zajednički interes da podstaknemo Kinu da se uzdrži od ekonomskih praksi koje su svima nama nanele štetu. Ove prakse se kreću od onih koje utiču na trgovinu i investicije, preko razvojnih i klimatskih politika, do pristupa otpisivanju duga zemljama“, rekla je Jelen na Briselskom ekonomskom forumu.

Jelen, koja je pre Brisela bila u Poljskoj, a putuje na sastanak ministara finansija Grupe sedam najrazvijenihih zemalja (G7) u Bonu, opširno je govorila o kineskom finansiranju u Africi, gde je zabeležen veliki priliv kineskih investicija.

U fokusu njene posete Evropi su i odgovor na posledice rata u Ukrajini, međunarodni poreski plan koji je prošle godine dogovorila sa više od 130 zemalja i energetska kriza koja doprinosi visokoj inflaciji širom sveta.

Jelen je pozvala partnerske zemlje da se pridruže Vašingtonu i povećaju finansijsku podršku Ukrajini, navodeći da do sada objavljena bilateralna i multilateralna podrška neće biti dovoljna da zadovolji potrebe Ukrajine, čak ni kratkoročno.

***

Bonus video: U Kini se urušila šestospratnica, nepoznat broj žrtava

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar