Anti Kaikonen Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen ide na dvomesečno porodiljsko odsustvo da bi bio uz svog šestomesečnog sina, a privremeni ministar Miko Savola će biti imenovan 4. januara, saopštila je vlada Finske.

Kaikonen je uzeo dvomesečno porodiljsko odsustvo i 2020. godine posle rodjenja svog starijeg sina i time postao prvi ministar muškog pola koji je otišao na porodiljsko, prenosi Rojters.

„Deca su mala samo veoma kratak vremenski period, a ja ne želim da ih se sećam samo preko fotografija,“ napisao je Kaikonen na Tviteru u decembru prošle godine, kada je najavio svoje privremeno povlačenje sa funkcije.

Anti Kaikonen Foto: EPA-EFE/Fredrik Sandberg

Finski zakon ne priznaje porodiljsko odsustvo za ministre, tako da Kaikonen mora da da ostavku na funkciju ministra odbrane, ali biće ponovo imenovan u martu.

Vlada Finske je 2020. odlučila da udvostruči trajanje porodiljskog odsustva za očeve na sedam meseci i tako ih izjednači sa majkama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Privremena izmena ministra odbrane dolazi u periodu kada Finska, zajedno sa Švedskom, nastoji da postane članica NATO i zadobije podršku Turske za prijem u ovu organizaciju. Kaikonen veruje da će bezbednost Finske, dok on bude odsutan, „biti u dobrim rukama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare