Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića insistira na hitnom povlačenju usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i oganizaciji vanrednih parlamentarnih izbora.

DPS je, nakon jučerašnjeg sastanka koji je inicirala predsednica Skupštine Danijela Ðurović radi dogovora o izlasku iz političke i ekonomske krize, saopštila da sebe smatra odgovornom političkom partijom koja ima za cilj dalju izgradnju institucija, da se odazvala pozivu na sastanak u nadi da će se, kako kažu, kroz dijalog doći do rešenja koji će značiti izlaz iz političke i ukupno društvene krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

Ðurović je, naime, na jučerašnji sastanak pozvala lidere parlamentarnih stranaka a, zbog nedolaska Mila Ðukanovića, poslanici DF-a, Ujedinjene i Prave Crne Gore, kao i Radničke partije napustili su sastanak. Oni su sastanak napustili sa obrazloženjem da nedolazak Ðukanovića znači da DPS-u nije stalo ni do dijaloga ni do dogovora.

Protesti u Podgorici Foto:Mirko Kotlaš

Iz DPS, pak, tvrde da je sastanak pokazao dubinu krize sa kojom se država suočava o čemu, kako kažu, najbolje svedoči i stav smenjenog premijera, ujedno i predsednika GP URA Dritana Abazovića, koji je kazao da je stanje u zemlji u potpunosti redovno, kao i ponašanje i „performans lidera proruskog Demokratskog fronta koji su naveli da neće dalje učestvovati u razgovorima navodeći pritom trivijalne i krajnje neutemeljene razloge za takav neodgovoran pristup“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz DPS su ponovili svoje zahteve da se hitno povuče Zakon o predsedniku i da se spreči njegovo stupanje na snagu čime bi se sprečio ustavni puč i time stvorili preduslovi da se postupak izbora sudija Ustavnog suda vrati na Ustavni odbor, kako bi se – uz suštinski a ne simulirani dijalog, stvorile pretpostavke za izbor četvoro sudija i time omogućio nesmetan rad jedne od najvažnijih institucija u zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar