Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Nakon što je stara parlamentarna većina u Crnoj Gori usvojila izmene Zakona o predsedništvu, kojim se poslanicima omogućuje da imenuju mandatara bez odobrenja predsednika Mila Đukanovića, iz stranke koju on predvodi stigla je ponuda za poslanike stare većine. Iz ove stranke nude parlamentarnoj većini dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, u zamenu za odustajanje od izmena Zakona o predsedniku.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) pozvalo je da se odustane od izmena Zakona o predsedniku, i poručilo da su spremni za dogovor oko sudija Ustavnog suda.

„U suprotnom bićemo prinuđeni da primenimo demokratske metode vaninstitucionalnog delovanja“, ističu iz partije Mila Đukanovića.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Mediabiro, Shutterstock

Na sednici Predsedništva DPS-a kojom je predsedavao Milo Đukanović, konstatovali su da je donošenjem Zakona o predsedniku na sednici Skupštine Crne Gore parlamentarna većina grubo narušila Ustav i ugrozila ustavni poredak u zemlji.

„Ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak je politike destrukcije koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom, i tako stekao alibi za finale projekta koji znači ukidanje suvereniteta, a potom i nezavisnosti obnovljene na referendumu 2006. godine. Protagonista ovakvog scenarija je proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori – Demokratski front (DF). Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore“, ističe se u saopštenju Predsedništva DPS.

Međunarodna zajednica zabrinuta

Ova odluka Skupštine izazvala je i reakciju međunarodne zajednice.

Foto: skupstina.me

„EU je zabrinuta zbog glasanja u Skupštini od 1. novembra, kojim su, kroz usvajanje zakona po hitnom postupku, suštinski izmenjena ovlašćenja predsednika. Svi zakonski akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Ovo pitanje je naročito osetljivo u nedostatku funkcionalnog Ustavnog suda, za koji Skupština u više navrata nije uspela da imenuje potreban broj sudija kako bi osigurala njegovo pravilno funkcionisanje“, poručila je ambasadorka Amerike u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Pored toga, reagovale su i mnoge nevladine organizacije, ali i pravnici, koji pozivaju sve političke aktere da hitno postignu dogovor.

Institut alternativa pozvao je predsednika države Mila Đukanovića i predstavnike političkih partija u Skupštini da započnu dijalog o sveobuhvatnom planu za izlazak iz ustavne i političke krize.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ustavna i politička kriza izazvana je, između ostalog, odlukom predsednika da ne imenuje mandatara u skladu sa ustavnim dužnostima, a koja se može dodatno produbiti usvajanjem kontroverznih izmena Zakona o predsedniku. U takvoj ustavnoj i političkoj situaciji, a kod činjenice da izostaje mogućnost da ustavnost odluke predsednika i ustavnost usvojenog zakona bude ocenjena od Ustavnog suda, razrešenje krize se mora tražiti u političkom dijalogu koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Ustavnog suda, i puni legitimitet izabranih poslanika i vlade“, naveo je predsednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk.

Prema izmenama Zakona o predsedniku koje su nedavno usvojene u Skupštini, a koje je inicirao Demokratski front (DF), šef države dužan je da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika. Ako većine nema, predsednik podnosi inicijativu za skraćenje mandata parlamentu, a ako je poslanici ne izglasaju, obavezan je da nakon ponovnih konsultacija, predloži za mandatara kandidata “s dominantnom skupštinskom podrškom”.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar