Oko pola miliona građana Crne Gore glasaće u nedelju za jednog od dva predsednička kandidata - aktuelnog lidera Mila Đukanovića i kandidata pokreta "Evropa sad" i bivšeg ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića. Potpuno različiti profili političara odmeriće snage u drugom krugu izbora, a tema kojoj se posvećuje najviše pažnje jeste odnos crnogorskih vlasti sa Srbijom. Dok Đukanović nastavlja da širi zapaljivu retoriku koja je i odgovorna za istorijski loše odnose dve zemlje, Milatović je poručio da će prvo posetiti Brisel, a potom Beograd - u slučaju da postane predsednik.

Đukanović već 30 godina obavlja razne, čelne, funkcije ove najmanje balkanske države. Njegov suparnik u trci za šefa države predstavio se javnosti kao moderan i evropski orijentisan kandidat, koji istovremeno održava bliske veze sa Srbijom. Siguran u svoju pobedu, Milatović je ocenio da će u nedelju, Đukanović otići u političku penziju.

Pobeda mlađih snaga mogla bi da sruši višegodišnju Đukanovićevu vladavinu. Na tapetu su dve suprotstavljene političke orijentacije – približavanje Srbiji, Evropskoj Uniji ili nastavak „stare slave“, sa neizvesnim ishodom.

Dva kandidata – dva različita koncepta

U svojoj predizbornoj kampanji, Đukanović je na pijedestal stavio proevropske stavove i uverenja da bi zemlja mogla da postane članica EU u njegovom sledećem mandatu. On ubeđuje narod da će zemlja upasti u haos i nazadovati ukoliko bude poražen na izborima, što je možda i kontroverzno, jer je Crna Gora postala sve korumpiranija zemlja tokom njegove vlasti. Prošle godine su u centar pažnje javnosti ponovo dospele veze ozloglašene italijanske mafije Koza nostra na Balkanu, i to preko Mila Đukanovića i njegovog brata Aca.

Jakov Milatović i Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Đukanović je doveo Crnu Goru do njene nezavisnosti od državne zajednice Srbija i Crna Gora 2006. godine i osigurao članstvo Crne Gore u NATO-u, ali savez koji čine stranke koje traže bliže veze sa Srbijom zbacio je Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista (DPS) sa vlasti 2020. godine.

Kada je o odnosu sa Srbijom reč, aktuelni predsednik Crne Gore već deset godina nije boravio u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Prošle godine je poručio da o eventualnoj poseti ne može ni da se razgovara, jer su odnosi dve zemlje vidno poremećni.

„Uzrok poremećenih političkih odnosa naše dve zemlje poslednjih godina je jasan“, poručio je tada Đukanović. U ovoj predsedničkoj kampanji, gotovo svakodnevno pominje namere srpskih vlasti o „formiranju Velike Srbije“, koja, prema njegovim rečima, pokušava da “ proguta“ Crnu Goru.

Nedavno, Đukanović je kazao da Srbija ne može da podnese da će Crna Gora biti ispred u Evropskoj uniji.

„Srbija ne može sebi da dozvoli ni da Crna Gora bude korak ispred u pogledu većih plata. To nije bio slučaj kroz istoriju, ali je tako poslednjih 15 – 20 godina“, poručio je on.

Foto: Shutterstock

Takvom odnosu, možda doprinosi i stav Crne Gore koji se tiče dijaloga Beograda i Prištine, jer je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, pošto je to, kako je rekao Đukanović, jedini pravi pogled na budućnost.

Ipak, demokratski, u obraćanju novinarima nakon glasanja u prvom krugu, Đukanović je kazao da želi dobre odnose sa svim svojim susedima, uključujući i Srbiju.

„Moja želja je najbolji mogući odnosi sa svim susedima, počev od Srbije, i mislim da sam to i dokazao svojim dosadašnjim delovanjem. Nisam neprijatelj niti Srbije niti bilo koga pojedinačno u Srbiji“, kazao je on.

Za razliku od Đukanovića, Milatović ima drugačiji stav i retoriku.

Pomiriteljski stav

Milatović važi za mladog, ali iskusnog ekonomistu. Predstavljajući mladu generaciju koja odbacuje višedecenijske podele između Crnogoraca na jednoj i Srba na drugoj, Milatović pokušava da pomiri evropski put Crne Gore sa bliskim odnosima sa Srbijom.

U svom programu ističe ekonomski razvoj zemlje, a od Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista izdvaja se snažnim antikorupcijskim porukama.

Milatović kao jedan od najvažnijih ciljeva, ističe saradnju sa Srbijom, kao i da će, ukoliko postane predsednik, prvo posetiti Brisel, a zatim Beograd.

PROČITAJTE JOŠ:

„Odnosi Srbije i Crne Gore bili su neprimereno loši zbog čudne retorike koja je dolazila iz Podgorice“, smatra Milatović, ali, kako je dodao ti odnosi nikada nisu bili narušeni između građana Srbije i Crne Gore – „mi smo usmereni jedni na druge“.

Prema njegovim rečima, Srbiju i Crnu Goru povezuje istorija.

On je istakao da je regionalna integracija osnova evropskih integracija i da će podela među građanima biti manje ako on bude predsednik.

„Stavio bih fokus na stvari koje su od suštinskog značaja za građane, a to su ekonomija, vladavina prava i evropske integracije“, kazao je Milatović.

BONUS VIDEO Crna Gora pred predsedničke, a zatim i parlamentarne izbore