Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin hitno ne donese odluku da otvori ukrajinske luke u Crnom moru, doći će do globalne krize gladi i kolapsa ukrajinske privrede, upozorio je Dejvid Bizli, čelnik Svetskog programa za hranu UN-a.

„Ako uopšte imate volje za opstankom sveta, bez obzira na to šta mislite o Ukrajini, morate otvoriti te luke“, rekao je Bizli i istakao da će milioni ljudi će umreti ako se luke ne otvore.

Ukrajina bi mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju i Afriku, upozorio je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da njegove reči nisu puke prazne pretnje dokazuju izveštaji Međunarodnog saveta za žitarice u kojima da se navodi da je Ukrajina u prethodnoj godini bila četvrti najveći izvoznik žitarica u svetu, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu.

Rusija je potpuno preuzela kontrolu nad Crnim morem, što podrazumeva i blokadu ukrajinskih lučkih gradova. Iz tog razloga, oko 4,5 miliona žitarica nalazi se u skloništima i trenutno ne postoji način da se one iskoriste. Ukrajina se smatra žitnicom Evrope, obzirom da je oko 71 odsto ukrajinske zemlje poljoprivredno.

Pored toga, Ukrajina poseduje četvrtinu svetske „crne zemlje“, poznate kao černozem, koja je veoma plodna.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Ruska vojska raketirala Odesu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare