Foto:EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Za razvoj vakcine protiv virusa korona, britansko-švedska kompanija AstraZeneca, koja sarađuje sa univerzitetom Oksford, primila je više od milijardu dolara u akciji “Warp Speed” američkog predsednika Donalda Trampa.

Tačnije, još jedan farmaceutski gigant dobio je od Sjedinjenih Američkih Država veliku novčanu inekciju za razvoj vakcine protiv koronavirusa. AstraZeneca očekuje da će imati prve doze vakcine u septembru, čime je postavila najambiciozniji rok od svih farmaceuta, a to je bilo dovoljno da, uprkos činjenici što je testiranje tek u kliničkoj fazi i nema jamstava za uspeh, privuče pažnju američkih finansijera. Inače, AstraZeneca nije jedina kompanija koja je dobila poznamašna sredstva od SAD-a.

Korona zlatni rudnik za farmaceute

Američka agencija za razvoj biomedicine BARDA nešto ranije je dala nekoliko stotina miliona dolara francuskom Sanofiju čija je Uprava prvo objavila da će SAD imati prvenstvo kod isporuke vakcine da bi se nakon talasa kritika ispravila i rekla da će biti jednako dostupno svima. Slična partnerstva američka vlada je sklopila i sa Džonson&Džonson, dajući im milijardu dolara, i kompanijom Moderna, kojoj je dala pola milijarde.

Međutim, u razvoj tih i drugih vakcina uključile su se finansiranjem i druge vlade i organizacije poput Gavija, udruženja za vakcinaciju čiji je vlasnik Fondacija Bila i Melinde Gejts. AstraZeneca sarađuje sa Gavijem i još nekoliko vlada da bi, kako je rekla, osigurala poštenu raspodelu vakcina jednom kada bude razvijena i kako niko ne bi imao nepravednu prednost u restartovanju ekonomije i spašavanju ljudskih života. I francuski Sanofi objavio je kako iz istog razloga vodi razgovore o kupovini prvih zaliha sa evropskim vladama.

Foto:EPA-EFE/STR

Kompanija AstraZeneca objavila je da će američku donaciju koristiti za poslednju fazu kliničkog ispitivanja sa 30.000 učesnika i za testiranja na deci. Nije jedina koja se nada proizvodnji doza do kraja ove godine. I američki gigant Fajzer, koji je u proizvodnju vakcina uložio milijardu dolara i sklopio partnerstvo s nemačkom biotehnološkom kompanijom BioNTech, najavio je kako se nada vakcini do kraja godine. Ostali su uglavnom nešto oprezniji i nadaju se proboju do kraja 2021., što je u skladu s procenama stručnjaka da je potrebno od 12 do 18 meseci za razvoj uspešne i sigurne vakcine.

Tako se koronakriza, usprkos privremenom rušenju farmaceutskih prihoda početkom godine, pokazala kao potencijalni zlatni rudnik za kompanije poput AstraZenece. Vrednost deonica pojedinih farmaceuta skače i pada kako se menjaju informacije o rezultatima testiranja njihovih vakcina, ali ova je godina za većinu “Big Pharme” zasad vrlo uspešna. I ne samo zbog milijardi ulivenih u eksperimentalne lekove i vakcine. AstraZeneca popela se čak na tron lestvice FTSE 100 pa je, prešišavši naftni Royal Dutch Shell, postala najvrednija kompanija po tržišnoj kapitalizaciji u Britaniji.

FotoTanjug/AP Photo/Ted S. Warren

Portes na berzama

Veliki potres na svetskim berzama potvrdio je da su se i dosad izuzetno uspešne farmaceutske kompanije pokazale kao jedne od najotpornijih u vreme krize. Naime, jasno je koliko je zdravstveni sektor važan segment jer čak i u vreme najteže krize za zdravlje i život novac se uvek nađe.

Pročitajte još:

Bežeći od nestabilnosti drugih sektora, investitori su uložili u sigurnost pa je AstraZeneca povećala vrednost deonice od početka ove godine za 15 odsto, dok je Royal Dutch Shell zbog usporavanja ekonomije u istom razdoblju pao za 46 odsto. Osim toga, može se očekivati da će farmaceuti profitirati od pandemije nakon pronalaska vakcine. Pitanje je samo ko će biti prvi.

Kako bi povećale svoje šanse, mnoge kompanije, univerziteti i laboratorije sarađuju u dosad još neviđenoj meri. Dve najveće farmaceutske kompanije za proizvodnju vakcina na svetu, francuski Sanofi i britanski GalaxoSmithKline, objavili su da će udružiti snage, što je vrlo redak slučaj u farmaciji. Ipak, to je nužno ako žele da proizvedu vakcinu u rekordnom roku, objavile su kompanije.

Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas /ABACA POOL

Osigurano 300 miliona doza vakcina za Amerikance

Zahvaljujući ovom prilogu SAD je osigurao 300 miliona doza vakcina za svoje građane.

„Što skorije dobijanje vakcine za Amerikance je jedna od strategija predsednika Donalda Trampa za sigurno otvaranje zemlje i povratak normalnog života“, komentarisao je američki ministar zdravlja Aleks Azar.

„Trampova administracija uložila je višestruka velika ulaganja u razvoj i proizvodnju vakcina mnogo pre nego što su odobrena kako bi mogla stići do Amerikanaca ne gubeći ni dan“, dodao je Azar u saopštenju.

Američko ministartsvo zdravlja preciziralo je da će isplatiti do 1,2 milijarde dolara putem tog privatno-javnog partnerstva za razvoj najmanje 300 miliona doza s prvim isporukama u oktobru 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar