Jakov Milatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeće u ponedeljak konsultacije sa političkim subjektima u cilju davanja mandata za formiranje nove crnogorske Vlade.

Milatović je ranije rekao da, iako ima rok od 30 dana, očekuje da će konsultacije završiti i pre, odnosno u okviru narednih 15 dana.

“Potreba je da što pre dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj deo posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je Milatović.

Jakov Milatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mandatar saopštava u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade.

O programu mandatara i predlogu za sastav vlade parlament odlučuje istovremeno.

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad (PES), koju je predvodio Milojko Spajić, ima najviše poslanika – 24, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, na čijem čelu je bio Danijel Živković, 21 poslanika.

Milojko Spajić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Prema rezultatima izbora, koji su održani 11. juna, koaliciji Za budućnost Crne Gore pripalo je 13 poslaničkim mjesta, koaliciji Demokrata i Građanskog pokreta URA 11, a Bošnjačkoj stranci šest.

POGLEDAJTE JOŠ:

Po dva predstavnika u parlamentu imaju koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa.

Konsultacije će biti održane u rezidenciji predsednika Crne Gore na Cetinju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar