Jakov Milatović Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas u Skoplju, gde se održava samit Brdo - Brioni, da je entuzijasta po pitanju članstva Crne Gore u EU, dodajući da bi učlanjenje Crne Gore pokazalo da je proširenje živo i da se zaista dešava, te da ne postoji samo na konferencijama.

„Entuzijasti jesmo i mislim da ne treba da prestanemo da budemo, kada je u pitanju EU“, rekao je Milatović na pitanje Tanjuga.

Milatović je potvrdio da je imao primedbu na prvi draft deklaracije u kojoj je spomenuta 2030. godina na način koji, kako je rekao, nije bio dovoljno precizan i jasan.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ono na čemu sam ja insistirao u ime Crne Gore koja je dugi niz godina u procesu pregovaranja i najviše odmakla u procesu pridruživanja EU da je to, ipak, dosta daleko i onda je napravljen zajednički dogovor da se stavi da 2030. godina bude najkasniji datum, a da svaka zemlja može nekom svojom dinamikom u smislu pripremljenosti i unutrašnjih reformi da postane članica EU i mnogo ranije od te godine“, rekao je Milatović.

Ocenjuje da su se nakon demokratskih promena u Crnoj Gori stekli važni uslovi da Crna Gora dodatno intenzivira proces reformi, pre svega, onih koji se tiču vladavine prava.

„Da zaista možemo biti spremni puno ranije nego 2030. godine da postanemo nova članica EU. Vrlo sam zadovoljan načinom na koji je tekao razgovor i konsenzusom koji smo postigli na kraju između zemalja članica Brdo Brioni procesa“, rekao je Milatović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar